NOS VoetbalAangepast

Koeman: blij met beloning voor het harde werken

Koeman: compacte spel was de sleutel

"We hebben niet meer de allerbeste spelers, maar we kunnen wel een heel goed team hebben. Dat hebben we vanavond bewezen", had bondscoach Ronald Koeman tot zijn grote tevredenheid in Genève gezien. Het Nederlands elftal had zojuist Europees kampioen Portugal naar een 3-0 nederlaag gespeeld.

En dat was een flinke opsteker na de fletse wedstrijd van vrijdag in Amsterdam tegen Engeland, die met 1-0 verloren werd en Koeman niet het gewenste debuut als baas van Oranje had opgeleverd. "Het was vanavond meer een team dan vrijdag, omdat we aanvallend meer deden om het elftal te helpen. Maar dat is een proces en daar maken we stappen in. En vanavond een hele grote."

Vrijdag fungeerde de defensie naar behoren, maar bleef de rest achter. Tegen Portugal stond er meer een team. "De ploeg stond heel compact. En dat begint bij de spitsen. Ik vond dat ze vrijdag nog weleens wandelden. maar vanavond hebben ze constant meegedacht binnen het hele systeem van verdedigen."

Beloond

Een andere sleutel noemde hij het overwicht op het middenveld: twee Portugezen tegenover drie oranjehemden. "Als je dat goed speelt, kun je constant je vrije man vinden. Maar dan moet je wel vast aan de bal zijn. Davy Pröper was wat dat betreft geweldig. Maar ook Donny van de Beek en Gini Wijnaldum vulden elkaar goed aan. En dat gaf heel veel rust."

"We kwamen lekker op 1-0 en dat geeft vertrouwen. 3-0 bij rust. Het had ook 4-0 kunnen zijn. Ik ben blij omdat het belangrijk is voor spelers om beloond te worden voor het harde werken. De spelers hebben genoeg kritiek gehad en deels terecht, maar ze mogen genieten van de wijze waarop we vanavond hebben gespeeld."

Geïrriteerd

Het genoegen was duidelijk niet wederzijds: de Portugezen hadden vast meer van deze avond verwacht. "Ze dachten misschien: dat doen we wel even. Zoals tegen Egypte in de 94ste en 96ste minuut", haalde Koeman hun oefenduel van vrijdag aan. "Maar toen ze achter kwamen, zag je dat ze geïrriteerd raakten en overtredingen gingen maken."

"Ronaldo ging zijn ouderwetse spelletje weer spelen, met een hoop theatrale acties. Ik ken Portugezen: die houden er niet van afgedroogd te worden. Dit doen pijn bij ze, dat kan ik jou verzekeren."

Matthijs de Ligt vormde vrijdag tegen Engeland al een lichtpuntje, maar in Genève onderscheidde de centrumverdediger zich ook in aanvallend opzicht. Bij de 3-0 legde hij een vrije trap van Memphis Depay panklaar voor Virgil van Dijk en bij de 2-0 van Ryan Babel dook hij plots als aangever vanaf de flank op.

Ouderwetse rechtsbuiten

"Als een ouderwetse rechtsbuiten, hè. Ik kreeg de bal diep gespeeld van Donny (van de Beek, red.). Ik keek voor de goal en zag een paar mannen vrij staan en ik dacht: ik geef 'm hard voor, wie weet loopt er iemand tegenaan. Nou, Ryan toevallig. Goede kopbal."

De assists waren twee extra redenen om tevreden terug te kijken op zijn vijfde interland. "Ik denk dat je vandaag wel hebt kunnen zien waartoe wij in staat zijn. We weten dat we een talentvolle ploeg hebben, maar ook dat we op het internationaal niveau nog stappen te zetten hebben. Dan is zo'n krachtmeting als vandaag goed natuurlijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl