NOS NieuwsAangepast

Rel over aanhouding hoge Servische ambtenaar in Kosovo

De politie in Kosovo heeft vandaag een hoge Servische ambtenaar opgepakt omdat hij Kosovo bezocht terwijl hij daar geen toestemming voor had.

Marko Djuric was in het noorden van de verdeelde stad Mitrovica voor een debat over de toekomst van Serviërs in Kosovo. Na het bezoek werd hij opgepakt en overgebracht naar de hoofdstad Pristina. Later op de dag werd hij vrijgelaten en het land uit gezet.

Protest

Op videobeelden is te zien dat zwaarbewapende agenten Djuric in de boeien slaan en afvoeren in een gepantserde wagen. Kort na de arrestatie protesteerde in Mitrovica een groep mensen tegen de aanhouding. De Kosovaarse politie greep in door traangas af te vuren.

Bekijk hier de beelden van de arrestatie:

Beelden van de arrestatie van een Servische ambtenaar in Kosovo

Vanochtend waarschuwde de regering in Kosovo al dat Djuric een arrestatie riskeerde als hij naar Kosovo zou gaan. Die waarschuwing gold ook voor de Servische minister van Defensie, Aleksander Vulin, maar die zag af van de reis naar Kosovo.

Geen toestemming

De Kosovaarse minister van Buitenlandse Zaken schreef vandaag op Facebook: "Zowel Djuric als Vulin heeft geen toestemming om vandaag naar Kosovo te komen. Iedereen die illegaal in Kosovo is, wordt gearresteerd."

Kosovo verklaarde zich in 2008 eenzijdig onafhankelijk, maar Servië beschouwt de regio nog altijd als Servische provincie. Marko Djuric staat aan het hoofd van het bureau voor 'Kosovo en Metohija', zoals Kosovo in Servië wordt genoemd.

De Servische president Aleksandar Vucic is woest over de arrestatie en noemt het "een brute provocatie". Ook verwijt hij de EU-missie in Kosovo medeplichtigheid. Die zou ondersteuning hebben geboden bij de arrestatie van Djuric.

De EU zegt de arrestatie te betreuren en hoopt dat de zaak niet escaleert. "We roepen beide partijen op om terughoudend te zijn", zei een EU-woordvoerder tegen de nieuwssite Balkan Insight.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl