NOS SportAangepast

Bijl aan de slag als technisch directeur bij KNHB

Volleyballer Jeroen Bijl technische baas hockeybond

Jeroen Bijl gaat per 1 mei aan de slag als technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Hockeybond (KNHB). De chef de mission van de Nederlandse equipe tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang neemt die taak over van Arno den Hartog, die wel aanblijft als manager verenigingsdienstverlening.

"Ik heb er echt zin in. Ik denk dat er weinig bonden in Nederland zijn die dermate goed georganiseerd zijn en op hoog niveau acteren als de KNHB", laat de 51-jarige Bijl in een eerste reactie weten aan de NOS. "Het wordt een mooie uitdaging daar een bijdrage aan te leveren."

'Positieve gesprekken'

Bijl gaat zich bezighouden met de structuur van tophockey, zoals talentontwikkeling, de hoofdklasse en de topsportcultuur. "Maar ook de Nederlandse elftallen, natuurlijk", voegt Bijl toe.

Jeroen Bijl als chef de mission van de olympische ploeg in Pyeongchang

"Ik heb al gesproken met Alyson Annan en Max Caldas (bondscoaches van respectievelijk de Nederlandse vrouwen- en mannenploeg, red.) om te kijken hoe we een optimale samenwerking kunnen creëren. Dat was heel positief."

Ook Eric Gerritsen, algemeen directeur van de KNHB, is blij dat de voormalig volleybalinternational bij de hockeybond aan de slag gaat. "Jeroen Bijl heeft de afgelopen jaren bij NOC*NSF als manager topsport veel bereikt en betekend voor de Nederlandse topsport."

"Wij vinden het prettig dat Jeroen niet uit onze sport komt, maar juist binnen andere sporten veel ervaring heeft opgedaan. Hij kijkt met een frisse blik naar hockey. Daar kunnen wij veel van leren om zo onze topsportorganisatie en prestaties nog verder te verbeteren."

Geen verrassing

Bijl tekent een contract voor onbepaalde tijd bij de hockeybond. "We zitten er aan beide kanten gemakkelijk in: we kijken hoe het loopt en hoe het gaat", zegt Bijl, die een eerste evaluatiemoment verwacht na de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. "En dan kan ik me voorstellen dat we daarna per olympische cycli gaan evalueren."

Zijn overgang naar de hockeybond komt voor Bijl zelf niet uit de lucht vallen. Al ver voor de Spelen van afgelopen februari was er contact met de KNHB. "Maar toen heb ik vrij snel gezegd: ik wil eerst die Spelen doen. In die tijd speelden ook andere zaken, maar op een gegeven moment koos ik voor de hockeybond."

Jeroen Bijl zwaait de vlag tijdens de teamoverdracht

Conflict

Bijl krijgt als technisch directeur te maken met een conflict dat speelt tussen de bond en hoofdklasseclubs. Die willen hun vrouwen niet afstaan aan de Nederlandse ploeg voor de Champions Trophy.

Bovendien willen de clubs ook hun mannen pas twee weken later afstaan aan Oranje, in de voorbereiding op het WK. Dat betekent dat bondscoach Caldas de spelers niet zes, maar vier weken tot zijn beschikking heeft. Beide toernooien zijn in het najaar van 2018.

Bijl heeft er vertrouwen in dat deze kwestie wordt opgelost. "Volgens mij zijn er al goede gesprekken gaande tussen de clubs en de bond. Het zal ongetwijfeld opgelost worden."

Bijl besloot in juli vorig jaar om na de Winterspelen van Pyeongchang te vertrekken bij sportkoepel NOC*NSF, waar hij sinds 2005 werkzaam was. Bijl was manager topsport en solliciteerde naar de functie van technisch directeur. NOC*NSF koos ervoor Maurits Hendriks in die positie aan te stellen, waarna Bijl aangaf toe te zijn aan een nieuwe uitdaging.

De voormalig spelmaker van de Nederlandse volleybalploeg was eerder ook al werkzaam in de voetbalwereld als algemeen manager bij FC (nu PEC) Zwolle.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl