Johan van Hulst (107), redder van Joodse baby's, overleden
Afgelopen donderdag is Johan van Hulst op 107-jarige leeftijd overleden. Hij begon als onderwijzer en werkte zich op tot hoogleraar pedagogiek en Eerste Kamerlid voor de CHU en het CDA. In de Tweede Wereldoorlog was hij betrokken bij het redden van honderden Joodse baby's.
In de oorlog was Van Hulst directeur van de Hervormde Kweekschool in Amsterdam, vlak bij de Hollandsche Schouwburg. Daar werden joden na razzia's verzameld. Ze werden van hun kinderen gescheiden, die werden ondergebracht in een crèche.
Van Hulst stelde een lokaal beschikbaar voor de kinderen, en samen met de directrice van de crèche bedacht hij een list om zo veel mogelijk Joodse kinderen te redden.
"De kinderen waren op dat moment nog niet geregistreerd. Als de Duitsers bijvoorbeeld 32 kinderen brachten, vulden wij op de lijst in dat het er maar 25 waren", zei Van Hulst daarover. Verzetsgroepen en studenten namen de achtergebleven kinderen uit de kweekschool mee en plaatsten ze in een onderduikgezin.
"Iedereen begreep dat als er dertig kinderen werden gebracht, dat we geen dertig kinderen konden redden", zei Van Hulst begin dit jaar in een documentaire over zijn acties. "We moesten hoe dan ook een keuze maken. Een van de meest afgrijselijke dingen was om een keuze te moeten doen."
Na de oorlog kreeg hij voor zijn verzetswerk de Israëlische Yad Vashem-onderscheiding.
Van Hulst was ook actief in de vakbeweging en zat 25 jaar in de Eerste Kamer, van 1956 tot 1981. Aanvankelijk voor de CHU, die later opging in het CDA. Voor die partijen was hij ook fractievoorzitter. In de jaren zestig zat hij ook nog een aantal jaren in het Europees Parlement.
Johan van Hulst was tot op hoge leeftijd actief en publiceerde veel. Die publicaties waren handgeschreven, want typen kon hij niet.
Hij was ook een uitstekend schaker. Nog op 99-jarige leeftijd won hij samen met Jan Nagel het Corus-schaaktoernooi voor ex-parlementariërs. Hij speelde ooit remise tegen Karpov en Euwe.