EPA

Het dodental van de brand die gisteren uitbrak in een winkelcentrum in de Siberische stad Kemerovo is opgelopen tot 64. Dat heeft minister Poetsjkov van Noodsituaties bekendgemaakt nadat brandweerlieden alle verdiepingen van het complex hadden doorzocht. Zes lichamen zijn nog niet geborgen. Poetsjkov zei niet te kunnen zeggen hoeveel kinderen zich onder de slachtoffers bevinden, aangezien er nog maar vijftien slachtoffers zijn geïdentificeerd.

Er liggen nog tien slachtoffers in het ziekenhuis. Degene die er het slechtst aan toe is, is een 11-jarige jongen die uit een raam op de vierde verdieping is gesprongen. Zijn ouders en jongere broertje zijn in de vlammen omgekomen.

Volgens het Russische persbureau Interfax zijn er berichten dat bewakers van het winkelcentrum kinderen verboden het brandende winkelcomplex te verlaten. Het elitekorps van president Poetin zou ingezet zijn om dat te onderzoeken.

Dodental brand winkelcentrum Siberië loopt op

In verband met de brand zijn vier mensen aangehouden. Onder zou een van de huurders zijn van het winkelcentrum.

Het vuur brak uit op de vierde etage van het gebouw, waar een speeltuin en een bioscoop gevestigd waren. Vanwege het begin van de voorjaarsvakantie waren er veel kinderen op het moment dat de brand uitbrak. Zo'n 120 mensen konden uit het gebouw worden geëvacueerd. Na twaalf uur had de brandweer de brand onder controle.

Brandweerlieden in het winkelcomplex kregen in de loop van de ochtend het bevel naar buiten te komen, waarschijnlijk wegens instortingsgevaar.

Er worden verschillende oorzaken voor de brand genoemd, zegt correspondent David Jan Godfroid. Zo zouden kinderen met een aansteker hebben gespeeld, waardoor er brand uitbrak. Ook wordt gezegd dat de hangjongeren die vaak in het winkelcentrum waren brand hebben gesticht. En ook kortsluiting kan de brand hebben veroorzaakt.

Volgens de vice-gouverneur van de regio Kemerovo lijkt het erop dat de nooduitgangen en toegangsdeuren van de bioscoop op slot zaten. Bovendien zou het brandalarm volgens getuigen niet hebben gewerkt. Hierdoor moesten mensen door de rook zelf hun weg naar buiten vinden.

Ook waren er volgens ooggetuigen nauwelijks beveiligers en bewakers, waardoor bezoekers zelf de evacuatie van de aanwezigen moesten regelen.

Het dak van het winkelcentrum stortte in. Op beelden die via sociale media worden verspreid, is te zien dat mensen uit ramen springen om aan de vlammen en rook te ontkomen.

Inwoners van Kemerovo laten bloemen, kaarsen en knuffeldieren achter voor het uitgebrande winkelcomplex.

Bewoners van Kemerovo leggen bloemen en kaarsen neer bij het winkelcomplex EPA

Relatief nieuw

Het winkelcentrum in Kemerovo, zo'n 3600 kilometer ten oosten van Moskou, werd geopend in 2013. In het gebouw waren behalve de speeltuin en bioscoop ook een bowlingbaan en kinderboerderij gevestigd. Geen van de dieren overleefde de brand.

Godfroid merkt op dat in Russische media nauwelijks aandacht wordt besteed aan de ramp.

STER reclame