AFP
NOS SportAangepast

Australië in rep en roer: cricketteam speelt vals

De Australische cricketcaptain Steve Smith heeft toegegeven dat zijn ploeg zaterdag in een testmatch in en tegen Zuid-Afrika met de bal heeft geknoeid.

Op camerabeelden is te zien hoe Cameron Bancroft met een stuk geel plakband steentjes van de rand van het speelveld oppikt, waarmee hij de bal ruwer wil maken. In een vergeefse poging het bewijsmateriaal te verbergen, steekt hij de tape daarna snel in zijn onderbroek.

Met een ruwere bal is er meer grip en kan de baan van de bal worden beïnvloed. Manipulatie van de bal is echter streng verboden en de internationale cricketbond ICC is een onderzoek begonnen.

Smith gaf toe het bedrog samen met enkele andere spelers tijdens de lunch te hebben bedacht. De coaches zouden er niets van hebben geweten. Smith en David Warner hebben zich inmiddels teruggetrokken als aanvoerder en vice-aanvoerder van het Australische team.

Smith is door de internationale cricketbond ook geschorst voor een wedstrijd en heeft net als Bancroft, de speler die de bal manipuleerde, een geldboete gekregen.

Premier in shock

Ook in de politiek heeft de cricketrel voor beroering gezorgd. "Een schokkende teleurstelling" noemt de Australische premier Malcolm Turnbull het valse spel van zijn land. "Ik heb het altijd ondenkbaar geacht dat het Australische cricketteam verwikkeld zou kunnen raken in een fraudezaak", aldus de premier.

De voorzitter van de Australische bond, James Sutherland, sprak van "een hele trieste dag voor het Australische cricket". Hij stuurt een onderzoeksteam naar Zuid-Afrika.

Australië in de ban van cricketrel

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl