Het hoogste gebouw ter wereld, de wolkenkrabber Burj Khalifa in Dubai
NOS NieuwsAangepast

Britse journalist ontloopt doodstraf in Dubai

Een Britse journalist heeft in Dubai tien jaar cel gekregen omdat hij zijn vrouw na een ruzie over financiële problemen met een hamer heeft gedood. Als hij zijn straf heeft uitgezeten, wordt hij het emiraat uit gezet.

De 61-jarige Francis Matthew had de doodstraf kunnen krijgen als hij was veroordeeld voor moord. Maar de rechter ging mee in het verweer van zijn advocaat, die zei dat de Brit niet met voorbedachten rade te werk was gegaan. Toch vindt de advocaat een celstraf van tien jaar nog te hoog. Hij heeft aangekondigd dat hij in hoger beroep gaat.

Op 4 juli vorig jaar vond de politie van Dubai het lichaam van Matthews vrouw Jane in de slaapkamer van hun villa. De journalist had de politie zelf gebeld. Hij zei aanvankelijk dat ze het slachtoffer was van een dodelijke overval, maar zijn verklaring was ongeloofwaardig.

Zo waren er geen sporen van inbraak, had niemand vreemden rond de villa gezien en lag een kleine, draagbare kluis nog gewoon in de slaapkamer. Verder was er geen enkele aanwijzing dat Matthew had geprobeerd het leven van zijn bloedende vrouw te redden. Hij sprak volgens de politie opvallend kalm over de gebeurtenissen.

Financiële problemen

Later legde Matthew een bekentenis af. Hij had zijn 62-jarige vrouw een dag eerder zeker twee keer met een hamer op haar hoofd geslagen, maar het was volgens hem niet zijn bedoeling dat zij zou overlijden. Ze zouden ruzie hebben gehad over financiële problemen.

Matthew had zijn vrouw verteld dat ze hun villa moesten inruilen voor een kleiner en goedkoper appartement, waarna zij hem herhaaldelijk zou hebben uitgescholden, onder meer voor loser. Nadat de journalist zijn vrouw met een hamer had geslagen, was hij gewoon naar zijn werk gegaan. Daarna bracht hij de nacht elders door.

De Brit werkte sinds 1995 voor Gulf News, een Engelstalige krant in de Verenigde Arabische Emiraten. Hij was dertig jaar met Jane getrouwd.

Teleurgesteld

De familie van Jane is teleurgesteld over het vonnis. Volgens haar broer is Matthew wel degelijk schuldig aan moord. Terwijl hij de hamer uit de keuken haalde, zou hij genoeg tijd hebben gehad om zich op zijn daad te beraden. De familie hoopt dat Matthew in hoger beroep een zwaardere straf krijgt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl