Jonan (12) wil graag een meisje worden, maar de wachtlijst wordt elke maand langer

time icon Aangepast
NOS

Wat doe je als je wordt geboren in een meisjeslichaam, maar je bent een jongen? Of andersom? Honderden kinderen worstelen met die vraag. Veel van hen geven zich op voor een zogenoemde transitiebehandeling. Maar de wachttijd daarvoor is het afgelopen jaar meer dan verviervoudigd: van 14 naar 60 weken, meer dan een jaar dus.

Jonan (12) weet er alles van. Ze werd geboren als jongen maar wil graag een meisje worden. Het liefst nog voor de puberteit begint, want daarna zijn de mannelijke kenmerken moeilijker terug te draaien. Jonan stond negen maanden op de wachtlijst voor een behandeling bij het VU Medisch Centrum voordat de behandeling kon beginnen.

Het NOS Jeugdjournaal ging bij haar langs. Hoe kwam Jonan er achter dat ze een meisje wilde worden en hoe beleefde ze het wachten? Dat zie je in de video hieronder:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Jonan wil een meisje worden: 'Ik hoop dat het lukt voordat ik in de puberteit zit'

Lisa van Ginneken, werkzaam bij patiëntenvereniging Transvisie, herkent zich in het beeld. Volgens haar zijn er steeds meer kinderen die een transitiebehandeling overwegen, daardoor neemt de wachttijd toe: "Het krijgt veel meer aandacht. Mensen die gevoelens hebben waar ze geen uitleg voor hebben, denken: dat zou ook wel eens met mij aan de hand kunnen zijn."

Van Ginneken ziet het als iets positiefs: "De acceptatie wordt steeds beter. Vroeger kwam je bij de psychiater terecht, dan was er iets mis met je. Nu is dat volkomen anders."

Keerzijde

Toch heeft het groeiende aantal aanmeldingen voor een geslachtsverandering ook een keerzijde: "Het lange wachten valt de kinderen zwaar. Je besluit niet zomaar je aan te melden bij een genderteam", aldus Van Ginneken. Daarom hoopt ze dat er in het VUmc meer artsen en psychologen komen die zich met de transitiebehandelingen gaan bezighouden.

Ook het ministerie van Volksgezondheid is bekend met de lange wachttijden en maakt zich zorgen. Toenmalig minister Schippers zei vorig jaar juni nog dat ze hoopt dat meer ziekenhuizen de behandelingen aan gaan bieden.

Geslachtsverandering bij kinderen

Een transitiebehandeling bestaat uit verschillende fases. Transgenders moeten eerst praten over waarom ze een geslachtsverandering willen ondergaan, bijvoorbeeld met een psycholoog.

Vanaf de puberteit komt daar het slikken van hormoonremmers bij. Die remmen de ontwikkeling van geslachtskenmerken zoals baard- en borstgroei. Het verstrekken van geslachtshormonen gebeurt vanaf het vijftiende jaar. Pas na hun achttiende mogen transgenders een geslachtsveranderende operatie ondergaan.

In Nederland kunnen transgender kinderen en jongeren alleen behandeld worden in het VUmc in Amsterdam. Voorheen kon dat ook in Leiden, maar die polikliniek neemt sinds begin vorig jaar geen nieuwe patiënten meer aan. Ook dat is een oorzaak van de toenemende wachttijd in het VUmc.

Naast het VUmc zijn er in Nederland ook een aantal transgendercentra waar kinderen naartoe kunnen. Maar daar doorlopen kinderen slechts een deel van het proces, waarna ze alsnog worden doorverwezen naar het VUmc.

(bron: Transvisie Nederland)

STER Reclame