NOS WielrennenAangepast

Terpstra rondt ploegenspel af met schitterende solo in E3-Harelbeke

Terpstra wint E3-Harelbeke na formidabele solo

Niki Terpstra heeft de 61ste E3-Harelbeke op zijn palmares bijgeschreven. Nadat QuickStep al vroeg een slagveld had aangericht, rondde de Nederlander het ploegenspel formidabel af met een lange solo. Philippe Gilbert maakte het feest compleet met een tweede plaats. Greg Van Avermaet completeerde het podium.

De ploeg van Patrick Lefevere brak de voorjaarskoers opvallend vroeg open door na een massale valpartij gas te geven. Een select groepje favorieten kon door, maar outsiders als Sep Vanmarcke, Oliver Naesen en Jasper Stuyven waren op achtervolgen aangewezen.

QuickStep toonde geen enkele clementie en zette met Terpstra en Yves Lampaert alvast de volgende zet. Het duo reed weg, stak de koplopers Pim Ligthart en Damien Gaudin voorbij en dwong de voltallige concurrentie in het defensief.

Massale valpartij in de E3-Harelbeke

Favorieten Van Avermaet, Peter Sagan en Tiesj Benoot hadden lange tijd geen antwoord op dit ploegenspel. Ze waagden de oversteek, maar hadden met Gilbert steeds een QuickStep-coureur in het wiel.

Gilbert probeert, Terpstra solo

Vooraan liet Terpstra op de beklimmingen zien de sterkste te zijn, al wachtte hij meermaals op Lampaert. Toen de Vlaming niet meer kon, waagde Gilbert de sprong naar voren. De Waal zakte terug tot het groepje achtervolgers, waarna Terpstra op de kasseien van Kerkhove aan een lange solo begon.

De teruggekeerde Vanmarcke en Naesen staken in de achtergrond, waar Sagan opvallend genoeg moest passen, nog wel een handje toe, maar tevergeefs. Het groepje kreeg Terpstra nog wel in het vizier, maar kwam er na een spervuur aan demarrages niet meer bij. De achtervolgers keken vooral naar elkaar, waardoor het hollen en stilstaan was. Terpstra zagen ze pas aan de finish weer terug.

Herhaling van Le Samyn

Gilbert rekende in de slotkilometer af met de overige achtervolgers en maakte het ploegenfeest compleet. Hij zorgde daarmee voor een herhaling van Le Samyn. Daar greep Terpstra zijn eerste zege van het seizoen en werd hij op het podium eveneens geflankeerd door Gilbert. Het sterrenensemble van Lefevere komt met winst in de E3 Prijs al op achttien zeges in 2018.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl