Een agent neemt een foto van een vrouw die demonstreert bij de Doema in Moskou protesteert tegen parlementariër Leonid Sloetski EPA

Toen de #MeToo-beweging in de Verenigde Staten op haar hoogtepunt was, bleef het in Rusland stil over seksuele intimidatie van vrouwen. Nu lijkt daar een klein beetje verandering in te komen.

Het begon eind februari. Toen deed Jekaterina Kotrikadze, adjunct-hoofdredacteur van de kleine televisiezender RTVI, haar verhaal in een live-uitzending van het online-kanaal Dozjd. Ze vertelde dat een Russische parlementariër zeven jaar geleden voor een interview de deur van zijn kantoor op slot had gedraaid, had geprobeerd haar te zoenen en haar bij haar achterwerk had gegrepen.

Drie andere vrouwelijke journalisten legden soortgelijke verklaringen af. Het zou zich allemaal hebben afgespeeld in de Doema, het Russische parlement.

Suggestie en protest

De vier vrouwen beschuldigen Leonid Sloetski, de invloedrijke voorzitter van de buitenlandcommissie van de Doema. Hij is lid van de Liberaal-Democratische Partij (LDPR) van de politieke onruststoker Vladimir Zjirinovski.

De zaak werd aangekaart bij de ethische commissie van het parlement in Moskou, maar die oordeelde dat er geen sprake was geweest van seksuele intimidatie. De commissie suggereerde dat het geen toeval was dat de vrouwen de verklaringen zo kort voor de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag aflegden.

De uitspraak heeft tot grote woede geleid onder tal van liberale media in Rusland. Meer dan twintig ervan hebben een hoogst ongebruikelijke stap genomen: zij hebben uit protest hun verslaggevers teruggetrokken uit de Doema of hun aanwezigheid in het parlement drastisch beperkt.

In de LDPR roken we niet, gebruiken we geen alcohol en vallen we geen vrouwen lastig.

Vladimir Zjirinovski, leider LDPR

De uitspraak heeft tot grote woede geleid onder tal van liberale media in Rusland. Meer dan twintig ervan hebben een hoogst ongebruikelijke stap genomen: zij hebben uit protest hun verslaggevers teruggetrokken uit de Doema of hun aanwezigheid in het parlement drastisch beperkt.

Onder die media zijn de gezaghebbende zakenkranten Kommersant en Vedomosti, de kleine, vooral door onderzoeksverhalen bekende krant Novaja Gazeta en Dozjd.

Niet alleen steun

Maar de vrouwen krijgen niet alleen steun. "We leven hier niet in Amerika of in Europa," zei de voorzitter van de Doema-commissie voor gezinszaken, Tamara Pletneva. "Waarom zouden we alles kopiëren? Als een vrouw niet wil, dan zal niemand haar intimideren."

Van Sloetski's politieke baas Zjirinovski hoeven de vrouwen ook geen steun te verwachten: "In de LDPR roken we niet, gebruiken we geen alcohol en vallen we geen vrouwen lastig", zei hij. Het hoofd van de Moskouse Journalistenbond, Pavel Goesev, liet de krant Moskovsky Komsomolets weten: "De journalistiek is een van de gevaarlijkste beroepen ter wereld. Moeten we dan maar al onze activiteiten staken?"

STER reclame