Lalla Salma bij een van haar laatste optredens, oktober 2017 EPA
NOS Nieuws Koningshuis Aangepast

Marokko negeert geruchten over verdwijning prinses Salma

Wat is er aan de hand met Lalla Salma van Marokko? De vrouw van koning Mohammed is sinds het najaar niet meer in het openbaar gezien. Uit de Spaanse pers komen inmiddels zelfs berichten over een scheiding.

Salma ontbrak opvallend genoeg afgelopen maand op een foto van de koning in het ziekenhuisbed. Mohammed liet zich na een hartoperatie fotograferen met zijn kinderen, broer en zussen, maar Salma was nergens te zien. Ook zou de prinses nooit zijn langsgekomen in Parijs, waar Mohammed was geopereerd.

Koning Mohammed omringd door zijn familie, maar zonder Salma Hollandse Hoogte

Salma werd in oktober voor het laatst in het openbaar gezien. Het is opmerkelijk dat ze zo'n lange tijd uit beeld verdwijnt. De prinses werd de maanden ervoor geregeld gezien, zoals met haar man tijdens staatsbezoeken of alleen bij ceremoniële verplichtingen of haar werk voor een gezondheidsorganisatie.

Het Spaanse roddelblad Hola meldt op basis van paleisbronnen dat Mohammed en Salma zijn gescheiden. Het artikel werd gepubliceerd op de zestiende huwelijksdag van het koninklijk paar.

Correspondent Willemijn de Koning durft niet te zeggen of het artikel klopt. "Spaanse media nemen het over, maar het is totaal niet duidelijk wat de bronnen zijn van Hola. Marokkaanse media schrijven er niet over omdat niemand zijn vingers wil branden. Zelfs de vraag stellen is not done."

De regering zwijgt er intussen over: toen het Spaanse persbureau EFE om een reactie vroeg, werd het doorverwezen naar het hof. Daar wil niemand ingaan op de afwezigheid van Lalla Salma.

Unicum

Als de geruchten inderdaad kloppen, zou het een unicum zijn in de islamitische wereld. Scheiden is toegestaan, maar voor iemand met zo'n voorbeeldfunctie is het ongebruikelijk.

"Scheiden is vrij normaal, maar er wordt hier nog opgekeken tegen de koning. Toen de vraag over zijn scheiding gesteld werd aan een woordvoerder, voelde men zich echt in verlegenheid gebracht."

STER reclame