De aangespoelde grienden bij Hamelin Bay
NOS NieuwsAangepast

150 grienden spoelen aan in Australië

In het zuidwesten van Australië zijn vannacht 150 kortvinnige grienden aangespoeld. Meer dan 100 dieren kwamen daarbij om. Het gebeurde bij Hamelin Bay dat op zo'n 315 kilometer van Perth ligt.

De grienden werden om 06.00 uur lokale tijd opgemerkt door een visser. Voor de kust zwemt nog een kleine school van negen grienden.

Race tegen de klok

Volgens de autoriteiten is de reddingsoperatie een race tegen de klok. Vanaf zondag wordt er een tropische storm verwacht. Door de slechte weersomstandigheden is het lastig om de veiligheid van hulpverleners te garanderen. Een ooggetuige zegt dat de reddingsoperatie schrijnend is. De grienden die terug de zee in werden geduwd, spoelden steeds weer aan.

Reddingswerkers proberen ongeveer 50 dieren op het strand en 25 dieren in het ondiepe water terug naar zee te brengen. Bij de dode dieren worden dna-monsters afgenomen om te kijken wat er met ze aan de hand was.

Strand Australië vol met aangespoelde grienden

Veel mensen komen kijken bij de aangespoelde grienden. De autoriteiten vragen het publiek om op afstand te blijven. Ook wordt er gewaarschuwd om niet het water in te gaan. De dode dieren trekken mogelijk haaien aan.

Er stranden wel vaker grienden bij Hamelin Bay. In 2015 spoelden daar meer dan 20 dieren aan. In 2009 zijn daar meer dan 80 grienden en dolfijnen gestrand.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl