Tekenend beeld: de Belgen vieren de 3-1. Oranje-spelers lopen er verslagen bij

Defensieve fouten nekken Jong Oranje in Derby der Lage Landen

Jong Oranje heeft tegen de Belgische leeftijdsgenoten een dikke nederlaag geleden: 4-1. Op de Doetinchemse Vijverberg konden de Belgen volstaan door de Nederlandse verdedigingsfouten genadeloos af te straffen.

Al na drie minuten opende België de score in de oefenwedstrijd. Feyenoord-doelman Justin Bijlow reageerde niet goed op een vrije trap waardoor Obbi Mamadou binnen kon koppen.

Hoofdrol debutanten

Direct na rust kwam Jong Oranje op gelijke hoogte met een hoofdrol voor twee debutanten. Een mooie steekpass van invaller Michel Vlap belandde in de voeten van Arnaut Groenevelt. Met een fraai hoogstandje glipte de aanvaller van NEC langs een Belgische verdediger en schoot binnen.

Lang konden de Oranje-talenten onder 21 jaar niet van de voorsprong genieten. Slap ingrijpen van verdediger Rick van Drongelen leidde tot een ongelukkige klutsbal. De mee opgekomen Belgische aanvoerder Dion Cools kwam ineens vrij voor de keeper en tikte binnen.

Tien minuten na de 1-2 sneden de Belgen weer makkelijk door de Oranje-defensie. Julien Ngoy tekende voor de derde Belgische treffer. En ook aan de vierde Belgische treffer ging slap Nederlands verdedigen vooraf. Alexis de Sart gaf het laatste tikje.

Verdedigende fouten

Bondscoach Art Langeler erkende na afloop dat Nederland zichzelf met verdedigende fouten in de voet schoot. Anderzijds vindt hij de uitslag enigszins geflatteerd. "Je moet ook reëel naar de wedstrijd kijken. Zij komen zes à zeven keer voor de goal en scoren vier keer. Dat mag niet, maar je kan ook zeggen dat zij dodelijk effectief waren."

Jong Oranje speelt dinsdag 27 maart de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Andorra.