1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS NieuwsAangepast

Man springt van publieke tribune Tweede Kamer

De vergadering in de Tweede Kamer is aan het begin van de middag stilgelegd, nadat er een man van de publieke tribune was gesprongen. Hij probeerde zelfmoord te plegen.

Het gaat om een 65-jarige man uit Groenlo, bevestigt de politie van Den Haag. "De man had een voorwerp om zijn nek, dat was vastgebonden aan de tribune", staat in de verklaring. Hij was bij bewustzijn toen de hulpverleners kwamen en is in het ziekenhuis nagekeken. Of hij daar nu nog steeds is, is niet bekend.

Op sociale media gaat een afscheidsbrief rond van de man. "Vergeef mij deze daad, ik moet dit doen om de politiek wakker te schudden", schrijft hij. Hij zegt in de brief al enige tijd te pleiten voor het decriminaliseren van cannabis.

Debat

Het incident gebeurde toen VVD-Kamerlid Arno Rutte het woord voerde in een debat over de georganiseerde misdaad. Er klonk een klap en mensen begonnen te gillen. Kamerleden die het zagen gebeuren, zijn aangeslagen.

Kamervoorzitter Arib is erg geschrokken van het voorval. "Natuurlijk heeft het veel impact als dit gebeurt", zegt ze in een korte reactie. "Maar het gaat gelukkig goed met de man."

Grote schrik in Tweede Kamer als man van publieke tribune valt

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid sprak over een "heel akelig incident".

Balustrade

Kamerlid Rutte voelt zich nog een beetje bibberig. Hij dacht aanvankelijk dat iemand van de balustrade viel. "Maar het was een zelfmoordpoging. Je schrikt je wild", vertelt hij. "Maar de mensen die eromheen zaten zijn nog harder geschrokken. Ik hoop dat het goed met ze gaat." Vandaag zijn er geen debatten meer in de Tweede Kamer.

Het is niet voor het eerst dat iemand van de publieke tribune in de Tweede Kamer springt. In 2005 sprong een Engelsman van de balustrade en kwam naast de Kamerbankjes terecht. De man, lid van een actiegroep voor gescheiden vaders, brak beide enkels.

NOS / Ireen Oostveen
De man wordt afgevoerd naar het ziekenhuis

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl