Georginio Wijnaldum op het trainingsveld in Zeist ANP Socrates

Kritische Wijnaldum: frisse wind is geen garantie voor succes

tijd van publicatie Aangepast

Er hangt een positieve 'vibe' rond het Nederlands elftal, dat zich in Zeist voorbereidt op de eerste interland onder leiding van bondscoach Ronald Koeman. Zijn aanpak wordt door de entourage van Oranje als verfrissend ervaren. Maar het is veel te voorbarig om daar nu al conclusies aan te verbinden, vindt Georginio Wijnaldum.

"We moeten zien hoe het gaat lopen. Het is geen garantie voor succes", zegt Wijnaldum. "Toen het slecht ging onder Guus Hiddink, vond iedereen dat we wat anders nodig hadden."

"Toen kwam Blind. Daarna vond ook iedereen dat het anders moest en toen kwam Advocaat. En nu moet het weer anders. Altijd als het slecht gaat, vindt men dat we wat anders nodig hebben."

'Het is geen garantie voor succes'

Ervaringsdeskundige Georginio Wijnaldum weet inmiddels dat een nieuwe bondscoach niet per definitie betere prestaties oplevert.

Koeman wil bouwen aan een nieuwe ploeg en dat betekent dat er ook een nieuwe aanvoerder moet komen. Net als Virgil van Dijk en Stefan de Vrij voelt ook Wijnaldum zich kandidaat.

"Dat heb ik wel in mijn hoofd, ja", erkent de middenvelder van Liverpool. "Natuurlijk zou ik het willen, iedereen wil dat. Ik ben eerder aanvoerder geweest bij PSV. Het is me wel bevallen om een leidersrol te hebben."

'Als aanvoerder heb je een voorbeeldfunctie en ben je het verlengstuk'

Wijnaldum over het zijn van aanvoerder. Hij zou de band bij Oranje graag willen dragen.

Maar wel of geen aanvoerdersband, Wijnaldum wil altijd laten zien wat hij waard is. Zeker bij Oranje. Want dat wilde de afgelopen jaren maar niet lukken, terwijl hij bij Liverpool af en toe de pannen van het dak speelde.

"Ik heb mezelf ook de vraag gesteld hoe dat kan. Maar op sommige vragen heb je geen antwoord", vertelt Wijnaldum. "Ik wil nu laten zien dat ik ook kan presteren bij het Nederlands elftal. Maar het voelt voor mij niet als revanche. Wel voor het team als geheel, want twee eindtoernooien achter elkaar missen, dat is wel iets te veel."

'Ik wil laten zien dat ik ook bij Oranje kan presteren'

Wijnaldum over zijn doel bij Oranje de komende oefeninterlands.

STER Reclame