NOS NieuwsAangepast

Opkomst gemeenteraadsverkiezingen A'dam en R'dam voorlopig hoger

Sleutels kwijt, uitgerekend op de ochtend van de gemeenteraadsverkiezingen. Het was de reden dat een stembureau in Hilversum later openging. Ook vertraagd waren een stembureau in Haarlem, vanwege miscommunicatie, en een in Deventer en Den Haag, omdat de slotjes van de stembussen zoek waren.

Dit soort kleine problemen zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen: de eerste helft van de gemeenteraadsverkiezingen 2018 had weinig grote verrassingen in petto.

Van topdrukte lijkt geen sprake, ook niet op de treinstations. Daar speelt mee dat er een recordaantal van 81 treinstations is waar mensen kunnen stemmen, dus volgens de NS hoeven kiezers nergens écht lang te wachten.

Opstootjes zijn er evenmin, al werden in minstens twee steden campagneposters beklad. In Den Bosch ging het om een ludieke oproep om te gaan stemmen. 'Stemmen Kut', is over de posters geplakt. Minder humor hadden bekladders op het Zuid-Hollandse Goeree-Overflakkee. Met een witte spuitbus zijn hakenkruizen gespoten op de poster van de enige gekleurde kandidaat.

Opkomst in Amsterdam en Rotterdam hoger

Wat betreft de opkomst druppelt er langzaamaan informatie binnen. Zo meldde Amsterdam om 18.00 uur dat op dat moment 35 procent van de kiezers had gestemd, een veel hogere tussenstand dan vier jaar geleden, toen de opkomst rond dat tijdstip 27,5 procent was.

Ook in Rotterdam was de tussentijdse opkomst aan het eind van de middag hoger dan vier jaar geleden: 32,1 procent nu tegen 31 procent in 2014. Opvallend: de opkomst voor het referendum over de Inlichtingenwet loopt in Rotterdam al de hele dag ongeveer 0,5 procentpunt voor op de gemeenteraadsverkiezingen.

In Den Haag is het opkomstpercentage tot nu toe juist lager dan vier jaar geleden. Om 18.00 uur had 33,8 procent van het electoraat gestemd, tegen 38 procent in 2014.

In Utrecht had op hetzelfde tijdstip ruim 38 procent gestemd. Het opkomstpercentage op dit tijdstip bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen is niet bekend.

Eindhoven

Ook Eindhoven heeft een verschil tussen de twee verkiezingen, al spant het erom. Om 12.30 uur had 15 procent van de kiezers gestemd voor de gemeenteraad. De WIV trok 0,1 procent kiezers meer naar de stembus.

Nog moet blijken of die verschillen standhouden en wat deze zeggen over het belang dat kiezers hechten aan de twee verkiezingen. Feit is wel dat het raadgevend referendum alleen geldig is bij een opkomst boven de 30 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl