Wie staat er onder Koeman in de spits bij Oranje?

Aangepast
Ronald Koeman denkt na tijdens de training van Oranje in Zeist ANP

Nieuwe ronde, nieuwe kansen bij het Nederlands elftal. Met een nieuwe bondscoach aan het roer gaat Oranje, dat na het EK van 2016 ook het WK van 2018 miste, in de oefenduels met Engeland en Portugal op zoek naar eerherstel. Maar wie wordt de spits van Oranje? Zonder doelpunten kun je immers niet winnen.

De afgelopen jaren passeerden bij de nationale ploeg diverse spitsen de revue, maar geen van hen wist een onuitwisbare indruk te maken. In de huidige selectie van bondscoach Koeman zitten vijf kandidaten voor de positie in de punt van de aanval: Bas Dost, Memphis Depay, Quincy Promes, Ryan Babel en Wout Weghorst.

Maar wie krijgt straks het vertrouwen van Koeman? Of worden het twee spitsen? De verwachting is dat de bondscoach vrijdag tegen Engeland met een 5-3-2-opstelling begint, maar hij heeft ook laten doorschemeren verschillende systemen, waaronder het aloude 4-3-3, te willen proberen.

De spitsen van Oranje

Doelpunten in OranjeInterlandsCompetitiegoals dit seizoenClub
Memphis Depay8349Olympique Lyon
Ryan Babel6469Besiktas
Quincy Promes42510Spartak Moskou
Bas Dost11723Sporting Portugal
Wout Weghorst0012AZ

"Wat betreft de spitspositie hangt of staat alles met het systeem", stelt NOS-commentator Arno Vermeulen. "Als je 5-3-2 speelt, heb je beweeglijke spitsen nodig. Dan kom je uit bij Babel, Promes en Depay. Bij 4-3-3 is Dost de logische spits."

"Dost maakt zijn doelpunten bij Sporting Portugal bijna allemaal in het zestienmetergebied en veel met het hoofd. Dus hij moet wel goed vanaf de flanken worden bediend."

Dost: alle systemen zijn goed

Zelf zegt de 28-jarige Dost dat hij met beide systemen uit de voeten kan. "Er is niet speciaal één systeem voor mij gemaakt. Maar het is wel een feit dat je bij mij met mensen aan de zijkant moet spelen die ballen voorgeven. Of het nou 4-4-2 is of 4-3-3 of met vijf verdedigers waarbij de backs er continu overheen klappen, dat is allemaal geen probleem."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Dost: er is niet speciaal één systeem voor mij gemaakt

Ook bij Sporting Portugal speelt Dost geregeld in een systeem met twee spitsen. "Soms is het een nummer tien, soms is het een tweede spits. Dus het is mogelijk." Dit seizoen is Dost in Portugal in ieder geval weer ouderwets on fire. Na de 34 competitiegoals van vorig seizoen is hij deze jaargang ook alweer 23 keer trefzeker geweest.

Alleen zijn statistieken bij Oranje zijn niet om over naar huis te schrijven: in zeventien interlands kwam Dost tot welgeteld één doelpunt. "Dat is ongelooflijk. Het gaan er absoluut meer worden", belooft Dost, die duidelijk is over wie hem bij Oranje eventueel in de spits moet vergezellen: "Dat maakt mij geen fluit uit."

'Dost op zeker, samen met Promes'

Als het aan oud-spits en voetbalanalist Pierre van Hooijdonk ligt, is Dost een zekerheidje in de basis van Oranje. "Ik ga uit van 5-3-2, zeker gezien de sterke tegenstanders in de oefenduels en straks in de Nations League", zei Van Hooijdonk afgelopen zondag in Studio Voetbal.

"En dan ga ik ervan uit dat Dost gaat beginnen. Anders selecteer je Weghorst niet, een type dat je wel een beetje met Dost kan vergelijken."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het Oranje van Van Hooijdonk

Naast Dost heeft Van Hooijdonk in de aanval een plek ingeruimd voor Quincy Promes. Vorig seizoen kampioen geworden met Spartak Moskou en uitgeroepen tot beste speler in de Russische competitie, dit seizoen tot nu toe goed voor tien competitiedoelpunten.

Promes: systeem is niet belangrijk

De 26-jarige Promes weet nog niet wat de nieuwe bondscoach voor hem in petto heeft en houdt zich dan ook op de vlakte. "Zijn de voortekenen dat Koeman 5-3-2 gaat spelen? Ik heb geen idee. Dan weet jij meer dan ik."

"Het systeem is voor mij op dit moment ook niet belangrijk. Het maakt mij niet uit. Als de bondscoach me nodig heeft, op welke positie, waar dan ook, zal ik gewoon mijn uiterste best doen."

Quincy Promes tijdens het WK-kwalificatieduel met Luxemburg, in juni 2017 in Rotterdam Pro Shots

Promes: tijd dat ik mijn stempel druk bij Oranje

Jeroen Grueter in gesprek met Quincy Promes in de aanloop naar het oefenduel tussen het Nederlands elftal en Engeland.

Promes is, met een nieuwe bondscoach en een vernieuwde spelersgroep, in ieder geval klaar voor een frisse start. "Ik ben er alweer een tijdje bij en ben zeker niet tevreden over wat ik bij Oranje heb laten zien."

"Ik heb bij mijn club een goede groei doorgemaakt en denk dat het tijd is dat ik ook bij het Nederlands elftal laat zien dat ik van waarde kan zijn."

'Koeman gaat observeren en uitproberen'

Volgens NOS-commentator Arno Vermeulen is de kans groot dat Koeman in de komende oefeninterlands meerdere spitsen en systemen gaat uitproberen, voor hij de knoop definitief doorhakt.

"Het is misschien logisch om tegen Engeland 5-3-2 te spelen, met twee beweeglijke aanvallers, en tegen Portugal in een 4-3-3-opstelling. Tegen Portugal zou Dost logisch zijn, want die speelt in de Portugese competitie."

"Maar Koeman wil twee systemen spelen en gaat veel wisselen", verwacht Vermeulen. "Hij gaat in de komende vier oefeninterlands kijken, observeren en uitproberen. Tegen de tijd dat de Nations League in september begint, zou er dan echt iemand moeten staan."

De oefeninterland Nederland-Engeland is vrijdag vanaf 20.45 uur rechtstreeks te volgen in Langs de Lijn op NPO Radio 1 en in een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app. Later op de avond volgt in Nieuwsuur een samenvatting.

STER Reclame