Sprint Dylan Groenewegen in 2020 in Assen om de wereldtitel?
NOS WielrennenAangepast

In Assen sprinten om de regenboogtrui, het kan

Het is een unieke situatie: er ligt een vrijbrief van de internationale wielerunie UCI om de wereldkampioenschappen wielrennen in 2020 in Noord-Nederland te organiseren. "Nu moeten we nog gaan kijken of het wel haalbaar is."

Een ding is alvast duidelijk: de finish moet op het TT-circuit van Assen zijn. Maar al het andere moet nog geregeld worden. Zoals ambassadrice Renate Groenewold van de organisatie 'WK wielrennen 2023' het uitlegt: "Dit overkomt ons. Het is eigenlijk de wereld op z'n kop."

Groenewold: als de mogelijkheid er is, moet je die grijpen

Oud-schaatsster Groenewold schrok maandagavond. De media hadden lucht gekregen van het feit dat de UCI achter de schermen bezig was om de WK van 2020 naar Nederland te verplaatsen. Eigenlijk zouden Vicenza en Venetië de organisatie op zich nemen, fietsen op Italiaanse bodem dus. Maar ze gaven de opdracht terug, vanwege een gebrek aan draagvlak in de regio.

Onverwacht verzoek

Het verzoek van de UCI kwam begin februari, tijdens de WK veldrijden in Valkenburg. Opeens vroeg een delegatie vanuit Zwitserland of de organisatie van de WK in plaats van in 2023, waarvoor Nederland zich oorspronkelijk wilde aanmelden, niet drie jaar eerder kon.

Initiatiefnemer van het plan om de wereldkampioenschappen naar het noorden te halen is Dick Heuvelman, die eerder betrokken was bij de Giro-start in Groningen en de Vuelta-start in Assen. Hij reageerde snel op de UCI. "We vroegen meteen of ze dat verzoek ook schriftelijk konden neerleggen bij ons. Niet dat er met dubbele agenda's gewerkt zou worden. Nou, binnen een week hadden we de brief binnen."

Vuelta: Cancellara snelt naar zege op TT in Assen

En nu kan er dus concreet worden gewerkt aan het idee dat al langer bestond. Na gesprekken in 2014 met de Nederlandse wielerunie KNWU en de UCI bleek al snel dat er steun was voor het plan om een WK eens niet in Limburg, maar elders in Nederland te organiseren.

Heuvelman dacht altijd dat de verdeling tot 2023 wel vaststond. Oostenrijk in 2018, het Engelse Yorkshire in 2019, Italië in 2020, België in 2021 en Australië of Colombia in 2022.

Groenewold: "We zijn gestart met het jaar 2020 in ons achterhoofd, maar gaandeweg kwam het jaar 2023 tevoorschijn. Ze hebben wel steeds gezegd: zorg dat je eventueel eerder klaar bent. Maar deze hebben we niet aan zien komen."

Komende wereldkampioenschappen

Jaar Plaats Land
2018 Innsbruck Oostenrijk
2019 Harrogate Engeland
2020 Assen / Noord-Nederland Nederland?
2021 België?
2022 Australië?

Kan het nog misgaan? Alleen als de financiën niet rondkomen. "We hebben nog geen toezeggingen. Er ligt een kans. We mogen het organiseren, maar de provincies en het bedrijfsleven moeten nog wel meewerken."

Dat is een belangrijk punt, vindt ook de voorzitter van het organisatiecomité van de WK wielrennen van 2012 in Limburg, Jacques Huberts. "Zorg dat je inkomsten van tevoren contractueel hard hebt", zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken.

"In de laatste twee maanden voor het evenement blijkt dat er steeds meer eisen aan bijvoorbeeld de infrastructuur, beveiliging en hulpdiensten komen. Men wordt benauwd en wil niet verantwoordelijk worden gehouden voor eventuele fouten. Dan stapelen de kosten zich op en je kunt eigenlijk geen kant meer uit."

Geen deadline

En de financiën kunnen nog weleens problematisch worden. Het organisatiecomité van het Noorse Bergen kon het financieel niet bolwerken en verklaarde zichzelf enkele maanden na de WK failliet.

Groenewold heeft nog geen deadline. "Ergens in de loop van het jaar hopen we op duidelijkheid. Een precieze datum hebben we nog niet. Dit overkomt ons, maar we geloven dat we dit kunnen."

Giro: Domínguez grijpt de winst in openingsetappe in Groningen

Finish op circuit, maar waar is de start?

Het idee van de WK is ooit begonnen met de provincies Groningen en Drenthe als locatie. Details zijn nog niet ingevuld, dat hangt ook af van degene die de grootste zak met geld op tafel legt. Eén ding is wel zeker: "Je moet een vaste finishplek hebben. Dat schrijft het regelboek van 272 pagina's voor", zegt Groenewold. "En in Assen ligt de infrastructuur er. Alle faciliteiten zijn aanwezig, zowel voor media als voor publiek. Startplekken? Die kunnen overal in Groningen en Drenthe zijn."

Dumoulin en Groenewegen?

"We hebben natuurlijk geen bergen", vervolgt de ambassadrice van de organisatie. "We hebben wel open velden, waar de wind voor waaiers kan zorgen, en we hebben kasseistroken. Dus nee, Chris Froome zal er niet winnen. Maar het is genoeg voor een open wedstrijd. In de tijdrit kan Tom Dumoulin kans maken op de wereldtitel en op het circuit misschien wel Dylan Groenewegen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl