Willem van Hanegem tijdens de boekpresentatie in Rotterdam
NOS VoetbalAangepast

Van Hanegem: 'Ieder nadeel heeft zijn voordeel' is niet van Cruijff

De legendarische uitspraak 'Elk nadeel heb zijn voordeel' is niet verzonnen door Johan Cruijff, maar door Willem van Hanegem. Die onthulling deed de Kromme maandagavond tijdens een theatershow in het Oude Luxor in Rotterdam.

"Ik moet je teleurstellen. Hij is nooit de bedenker geweest van die uitspraak", vertelde Van Hanegem tijdens een interview op het podium naar aanleiding van zijn nieuwe boek Buitenkant Links.

Van Hanegem: 'Ieder nadeel heeft zijn voordeel' niet van Cruijff

Van Hanegem kwam daar overigens pas achter toen hij een oud krantenartikel onder ogen kreeg waarin zijn uitspraak stond. "Een man heeft een oude krant uit 1971 naar mij toegestuurd, want die vond het een beetje gek dat die tekst van Cruijff kwam. Hij zei: nee, die is van jou."

"Het is heel kinderachtig, maar het is wel zo", vertelde het 74-jarige Feyenoord-icoon. "Die man vond het vervelend. Maar ik heb me er eerlijk gezegd niet druk over gemaakt."

Speurtocht

Een kleine speurtocht in de krantenarchieven leidde niet tot het bewuste artikel uit 1971, maar bracht wel een uitspraak van Van Hanegem uit 1970 aan het licht die gelijkenissen toont met Cruijffs taalkundige kroonjuweel.

"Je moet uit een nadeeltje een voordeel weten te halen", zegt Van Hanegem op 31 maart 1970 in De Telegraaf over het slechte veld van Legia Warschau in de halve finales van de Europa Cup I.

Elders in de krant zegt Van Hanegem ook nog: "Er is ons altijd voorgehouden dat je uit een nadeel een voordeel moet halen." Onduidelijk is wie hem die wijsheid heeft voorgehouden. Zou het soms toch Johan Cruijff zijn geweest?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl