ANP

De topbestuurders van de Haagse zakenbank NIBC gaan flink verdienen aan de beursgang. De drie leden van de raad van bestuur krijgen elk een bonus van meer dan een miljoen euro in aandelen, mits ze nog minstens vier jaar aanblijven. De bonus zou in het belang van de stabiliteit van bank zijn en moet de continuïteit van het bedrijf garanderen.

Bonussen voor de top zijn gebruikelijk bij een beursgang, als beloning voor een geslaagde gang naar de kapitaalmarkt. NIBC is nu nog in handen van de durfinvesteerder J.C.Flowers.

Bestuursvoorzitter Paulus de Wilt krijgt een aanblijfbonus van 1,5 miljoen euro, de chief financial officer (CFO) en de chief risk officer (CRO) krijgen beiden 1,1 miljoen euro. De drie directieleden krijgen minder dan een miljoen. De bonus wordt in jaarlijkse schijven volledig uitbetaald in aandelen.

Salarissen en bonussen bij banken liggen erg gevoelig. ING kreeg onlangs een storm van kritiek over zich heen en trok de voorgestelde salarisverhoging van 1 miljoen euro voor topman Ralph Hamers weer in.

Je vraagt je af onder welke steen de NIBC-top heeft geleefd de afgelopen dagen

FNV-bestuurder Gerard van Hees

Vakbond FNV Finance is laaiend over de beursbonus. "Je vraagt je af onder welke steen de NIBC-top heeft geleefd de afgelopen dagen", briest vakbondsbestuurder Gerard van Hees. "Het versterkt het beeld dat bankiers allen maar met hun eigen salaris bezig zijn en niet met klanten of medewerkers."

NIBC was in 2008 de eerste bank die in de financiële crisis om staatshulp vroeg. De staat garandeerde voor een miljard euro aan leningen omdat de bank geen geld meer kon krijgen op de kapitaalmarkten. In 2011 betaald NIBC 500 miljoen terug en in 2014 werd de garantstelling helemaal afgelost.

NIBC is een zakenbank voor financiële diensten en bedrijfsfinancieringen, maar is de laatste jaren ook de consumentenmarkt opgegaan met woninghypotheken en spaarproducten. De bank is geen systeembank en met 19 miljard euro op de balans, een omzet van ruim 500 miljoen euro en ruim 600 mensen in dienst een kleine speler. Met de beursgang wordt ongeveer een derde van de aandelen verkocht, daarmee wil de bank 450 miljoen euro ophalen.

STER reclame