De noordelijke witte neushoorn Sudan met een bewaker in het reservaat in Kenia, mei 2017
NOS NieuwsAangepast

Laatste noordelijke witte neushoornmannetje ter wereld dood

In Kenia is het laatste nog levende noordelijke witte neushoornmannetje gestorven. Sudan, die zijn laatste jaren onder strikte bewaking verbleef in Ol Pejeta, een privénatuurgebied, werd 45 jaar. Met zijn dood is het einde van de diersoort in zicht.

Want nu Sudan niet meer leeft, zijn er nog maar twee noordelijke witte neushoorns over: de vrouwtjes Najin en Fatu, die ook in Ol Pejeta verblijven.

De gezondheid van de neushoorn ging de laatste tijd hard achteruit. Eind vorig jaar kampte hij met een zware infectie aan zijn achterpoot, terwijl begin deze maand een nog diepere infectie werd ontdekt. "Als hij te veel zou gaan lijden, zou hij worden afgemaakt", vertelt Afrika-correspondent Koert Lindijer. "Dat is nu kennelijk gebeurd."

Lindijer zag Sudan in december voor het laatst. "Toen mochten er al geen bezoekers meer bij. Hij kreeg door het vele doorliggen wonden die niet meer genazen."

Begin maart ging Sudan al bijna dood, vertelt de correspondent. "Maar toen begon onverwacht vroeg het regenseizoen in Kenia en stond hij weer op en had hij plezier in een modderbad." Sudan had drie dierenartsen. "Hij had namelijk drie 'bazen': de dierentuin in Tsjechië, Ol Pejeta en de Kenia Wild Life Service."

Ook werd hij permanent in de gaten gehouden door acht bewakers. "En dan was er ook nog eens een paramilitaire eenheid om hem en de andere twee neushoorns op Pejeta te beschermen", zegt Lindijer. "Ook probeerde het park een vergunning te krijgen om Sudan door een drone te laten beschermen."

Met Sudan sterft de noordelijke witte neushoorn uit

Tinderprofiel

In een laatste poging het diersoort niet te laten uitsterven, stelden wetenschappers alles in het werk om ervoor te zorgen dat Sudan zich alsnog ging voortplanten.

Een jaar geleden maakten medewerkers van Ol Pejeta zelfs een Tinderprofiel voor Sudan aan. De natuurbeschermers van Ol Pejeta hoopten met de actie genoeg geld op te halen voor de 9 miljoen euro kostende vruchtbaarheidsbehandeling. Maar de twee vrouwtjes Najin en Fatu bleken te oud voor voortplanting.

De dieren zijn bijna uitgestorven, omdat hun hoorns enorm gewild zijn onder stropers. Daarom krijgen de neushoorns in het Keniaanse natuurreservaat ook dag en nacht bewaking.

Dierentuin

Sudan werd geboren in het huidige Zuid-Sudan. Daar werd hij op jonge leeftijd gevangen genomen en overgebracht naar een dierentuin in het toenmalige Tsjechoslowakije. In die tijd leefden er nog 2000 noordelijke witte neushoorns.

In 2010 keerde het mannetje terug naar Afrika, waar het werd geplaatst in de Keniaanse natuur van Ol Pejeta. In hoop dat hij zich alsnog zou voortplanten. Sinds vorig jaar was Sudan het laatst levende neushoornmannetje.

Zijn verzorgers hadden de hoop op een herstel nog niet opgegeven. "Op dit moment eet hij nog steeds en loopt hij rond. Al blijft het vrij beperkt", zei een van hen begin maart.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl