Laatste noordelijke witte neushoornmannetje ter wereld dood

Aangepast
EPA

In Kenia is het laatste nog levende noordelijke witte neushoornmannetje gestorven. Sudan, die zijn laatste jaren onder strikte bewaking verbleef in Ol Pejeta, een privénatuurgebied, werd 45 jaar. Met zijn dood is het einde van de diersoort in zicht.

Want nu Sudan niet meer leeft, zijn er nog maar twee noordelijke witte neushoorns over: de vrouwtjes Najin en Fatu, die ook in Ol Pejeta verblijven.

De gezondheid van de neushoorn ging de laatste tijd hard achteruit. Eind vorig jaar kampte hij met een zware infectie aan zijn achterpoot, terwijl begin deze maand een nog diepere infectie werd ontdekt. "Als hij te veel zou gaan lijden, zou hij worden afgemaakt", vertelt Afrika-correspondent Koert Lindijer. "Dat is nu kennelijk gebeurd."

Ol Pejeta
@OlPejeta
It is with great sadness that Ol Pejeta Conservancy and the Dvůr Králové Zoo announce that Sudan, the world’s last male northern white rhino, age 45, died at Ol Pejeta Conservancy in Kenya on March 19th, 2018 (yesterday). #SudanForever #TheLoneBachelorGone #Only2Left
6 maanden geleden

Lindijer zag Sudan in december voor het laatst. "Toen mochten er al geen bezoekers meer bij. Hij kreeg door het vele doorliggen wonden die niet meer genazen."

Begin maart ging Sudan al bijna dood, vertelt de correspondent. "Maar toen begon onverwacht vroeg het regenseizoen in Kenia en stond hij weer op en had hij plezier in een modderbad." Sudan had drie dierenartsen. "Hij had namelijk drie 'bazen': de dierentuin in Tsjechië, Ol Pejeta en de Kenia Wild Life Service."

Ook werd hij permanent in de gaten gehouden door acht bewakers. "En dan was er ook nog eens een paramilitaire eenheid om hem en de andere twee neushoorns op Pejeta te beschermen", zegt Lindijer. "Ook probeerde het park een vergunning te krijgen om Sudan door een drone te laten beschermen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Met Sudan sterft de noordelijke witte neushoorn uit

"Het is heel onwerkelijk en ook triest", reageert Floor van der Meulen in NPO-podcast De Dag. Zij maakt een documentaire over het uitsterven van de witte neushoorn. Het intrigeert Van der Meulen dat de meeste mensen zich het lot van Sudan pas op het allerlaatste moment aantrekken.

"Wat zegt dat over onszelf", vraagt ze zich af. "Kijk, vandaag is het heel triest nieuws en wordt het overal gedeeld. Maar ik vraag me af of we het over een week nog weten. Dat is wel zorgelijk."

Tinderprofiel

In een laatste poging het diersoort niet te laten uitsterven, stelden wetenschappers alles in het werk om ervoor te zorgen dat Sudan zich alsnog ging voortplanten.

Een jaar geleden maakten medewerkers van Ol Pejeta zelfs een Tinderprofiel voor Sudan aan. De natuurbeschermers van Ol Pejeta hoopten met de actie genoeg geld op te halen voor de 9 miljoen euro kostende vruchtbaarheidsbehandeling. Maar de twee vrouwtjes Najin en Fatu bleken te oud voor voortplanting.

Waarom is een witte neushoorn grijs?

De witte neushoorn onderscheid zich van zijn soortgenoten door zijn brede lippen. De Zuid-Afrikanen noemden hem daarom de 'wijdlipneushoorn'. 'Wijd' is door de Engelsen verkeerd vertaald als 'white'. En zo komt het dat de soort bekend is als de witte neushoorn.

De dieren zijn bijna uitgestorven, omdat hun hoorns enorm gewild zijn onder stropers. Daarom krijgen de neushoorns in het Keniaanse natuurreservaat ook dag en nacht bewaking.

Dierentuin

Sudan werd geboren in het huidige Zuid-Sudan. Daar werd hij op jonge leeftijd gevangen genomen en overgebracht naar een dierentuin in het toenmalige Tsjechoslowakije. In die tijd leefden er nog 2000 noordelijke witte neushoorns.

In 2010 keerde het mannetje terug naar Afrika, waar het werd geplaatst in de Keniaanse natuur van Ol Pejeta. In hoop dat hij zich alsnog zou voortplanten. Sinds vorig jaar was Sudan het laatst levende neushoornmannetje.

Zijn verzorgers hadden de hoop op een herstel nog niet opgegeven. "Op dit moment eet hij nog steeds en loopt hij rond. Al blijft het vrij beperkt", zei een van hen begin maart.

STER Reclame