ANP
NOS Nieuws Binnenland Sport algemeen Aangepast

Paralympische sporters terug in Nederland

De Nederlandse atleten die hebben meegedaan aan de Paralympische Spelen in Zuid-Korea, zijn terug in Nederland. Hun vliegtuig landde rond 04.00 uur op Schiphol.

Op het vliegveld stonden vrienden en familieleden te wachten met spandoeken om de sporters welkom te heten.

Nederland pakte zeven medailles bij de Spelen in Pyeongchang: drie keer goud, drie keer zilver en één keer brons. Het was daarmee een record, niet eerder haalde Nederland zoveel medailles op de Paralympische Winterspelen. Nederland eindigde als tiende land in de medaillespiegel.

"Ik kan het bijna niet geloven", zei snowboardster Bibian Mentel op de luchthaven:

Paralympische sporters terug in Nederland

Mentel sleepte twee gouden plakken in de wacht en wat haar betreft zijn de medailles niet de enige zege voor Nederland. Ze is ook erg blij dat de Paralympische ploeg zo hard is gegroeid de afgelopen jaren.

"In Vancouver was ik erbij, toen was er één atleet en hadden we geen medailles. In Sotsji hadden we er één, maar wel al zeven atleten. Nu zijn we er inderdaad met een ploeg van negen atleten en mogen we zeven medailles mee naar huis nemen", zei een trotse Mentel. "We zijn groeiende dus hou ons in de gaten.

Huldiging

Vrijdag worden de medaillewinnaars ontvangen door koning Willem-Alexander, koningin Máxima en prinses Margriet op paleis Noordeinde. Ook de winnaars van de Olympische Spelen worden dan door de koning gehuldigd.

Aan de huldiging gaat een feestelijk programma vooraf, waarin alle sporters, coaches en begeleiders worden toegesproken door vicepremier De Jonge en minister Bruins van Sport.

STER reclame