Navratilova ontstemd dat BBC McEnroe tien keer zoveel betaalt
Martina Navratilova, in haar actieve jaren als tennisster al een voorvechtster van gelijke beloningen voor mannen en vrouwen, trekt opnieuw ten strijde tegen de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen.
De negenvoudig Wimbledon-winnares ontdekte dat John McEnroe als commentator bij de BBC tien keer zoveel betaald krijgt als zijzelf, wat Navratilova ertoe bracht in een interview met diezelfde omroep de kwestie aan de kaak te stellen. "McEnroe krijgt minstens 175.000 euro, ik moet het doen met 17.500 euro. Dit is extreem oneerlijk en maakt me heel boos", zei Navratilova.
Schok
Volgens Navratilova, die in totaal achttien grandslamtitels in het enkelspel op haar naam schreef, doen zij en McEnroe min of meer hetzelfde werk voor de BBC. "Het was een schok toen ik hoorde dat John McEnroe tien keer zoveel geld krijgt als ik voor vergelijkbaar werk", vertelde Navratilova in het BBC-onderzoeksprogramma Panorama.
Dat was dus niet de waarheid. Natuurlijk, John doet wat meer dingen voor de BBC, maar niet tien keer zoveel als ik.
Tijdens het interview met Panorama kreeg ze te horen dat in Groot-Brittannië reeds een halve eeuw geleden in de wet is vastgelegd dat mannen en vrouwen voor hetzelfde werk dezelfde beloning moeten krijgen. Dat maakt de schok en de verontwaardiging bij de geboren Tsjechische des te groter.
Volgens Navratilova had de BBC haar juist altijd bezworen dat mannelijke en vrouwelijke commentatoren hetzelfde betaald krijgen. "Dat was dus niet de waarheid. Natuurlijk, John doet wat meer dingen voor de BBC, maar niet tien keer zoveel als ik..."
Verklaring
De BBC heeft inmiddels gereageerd op de kritiek van Navratilova. "McEnroe wordt wereldwijd gezien als de beste kenner/commentator van de sport en wordt op grote waarde geschat door het publiek. Zijn vergoeding weerspiegelt dit; geslacht speelt daarin geen rol", luidt de verklaring van de omroep.
Opspraak
In januari van dit jaar raakte de BBC al in opspraak omdat vrouwelijke collega's zich onderbetaald voelden. Ook correspondente Carrie Gracie klaagde erover en gaf zelf haar post op.
Het besluit van Gracie leidde tot een discussie over gendergelijkheid op de werkvloer. Als reactie daarop besloten zes mannelijke BBC-presentatoren akkoord te gaan met een lager salaris.
De ongelijke betaling bij de BBC kwam vorig jaar al in het nieuws. De BBC publiceerde toen onder druk een lijst van de salarissen van presentatoren. Daarin kwam naar voren dat vrouwelijke presentatoren fors minder verdienen dan hun mannelijke collega's. Tientallen vrouwen eisten toen in een open brief dat de omroep een einde maakt aan de ongelijkheid.