NOS NieuwsAangepast

Politie vindt illegale dierenhuiden, mogelijk voor motorclubhesjes

De politie heeft vorige week honderden huiden van slangen, varanen en leguanen in beslag genomen. De huiden waren illegaal geïmporteerd uit Indonesië en mogelijk bestemd voor de productie van hesjes die gedragen worden door leden van motorbendes.

Het Team Milieu van de eenheid Rotterdam vond bij een man van 52 uit Eindhoven de huiden van beschermde diersoorten en een onbekende hoeveelheid opiaten. De verdachte had logo's van de motorbendes uit Nederland, België en Duitsland netjes gesorteerd en in verschillende laatjes liggen. Om welke clubs het precies gaat en of de verdachte ook lid is van een motorbende, wil de politie niet zeggen. De man is voorlopig vrijgelaten in afwachting van verder onderzoek en verhoor.

Fataal

Voor het dragen en verhandelen van beschermde diersoorten gelden speciale regels. Bij sommige soorten is het verboden, in andere gevallen zijn er vergunningen of certificaten nodig. Het is niet bekend of de leden van de motorclubs daarvan op de hoogte waren. De politie zegt dat de motorbendeleden, ongeacht of zij wisten van het gebruik van de huiden, in principe alsnog strafbaar zijn.

Honderden huiden is veel voor illegale smokkel. Het kan voor een bepaalde soort al fataal zijn.

Daan van Uhm, criminoloog Universiteit Utrecht

Criminoloog Daan van Uhm, die aan de Universiteit Utrecht onderzoek doet naar illegale dierenhandel noemt de vangst fors. "Honderden huiden is veel voor illegale smokkel. Het kan voor een bepaalde soort al fataal zijn."

"Maar als we kijken naar het aantal inbeslagnames, is dit slechts een fractie van het geheel. De handel in reptielenleer is zeer groot. Het zit in horlogebandjes, schoenen en jassen. Bovendien is niet al het reptielenleer illegaal, dat maakt het lastig. Sommige van die huiden zijn volledig legaal en komen van gekweekte krokodillen. Een deel is ook gewoon namaak."

Extra handelslijn

Van Uhm vindt bij deze zaak vooral de link tussen de illegale dierenhandel, motorclubs en mogelijke drugshandel interessant. Hij analyseerde onlangs meer dan honderd internationale strafzaken waarbij criminelen zowel handelen in natuurlijke hulpbronnen (zoals hout en beschermde diersoorten), als zich inlaten met andere vormen van serieuze criminaliteit zoals drugshandel. "Je ziet dat er steeds vaker criminele groeperingen zijn die verschuiven van handel, of dat ze er een extra handelslijn erbij nemen."

Voor politie of douane is het betrappen lastig. "Er wordt weinig onderzoek naar gedaan en bovendien richt de handhaving zich meestal op slechts een product, vaak is dat drugs en niet de illegale handel in dierproducten."

Kopers en handelaren moeten bewust worden gemaakt van de schade die wordt aangericht.

Daan van Uhm, criminoloog Universiteit Utrecht

Opsporingsteams zouden daarom beter moeten samenwerken, vindt Van Uhm. Ook het delen van kennis over wat wel en wat niet illegaal is, noemt hij als iets dat veel beter kan. "Maar het allerbelangrijkste is de vraagmarkt; kopers en handelaren moeten bewust worden gemaakt van de schade die wordt aangericht."

Waarom motorbendes nu juist geïnteresseerd zijn in reptielenhuiden kan verschillende redenen hebben. "Van oudsher is men gefascineerd door bijzondere en exotische dieren die worden gekoppeld aan exclusiviteit en onderscheidend. Maar reptielproducten kunnen eveneens gebruikt worden om een bepaald beeld te versterken, bijvoorbeeld de associatie met de python als een koelbloedig en gevaarlijk dier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl