Het schaatsseizoen ten einde: 'Petje af voor Nuis en Ter Mors'

Aangepast
ANP

Met spectaculaire Olympische Spelen als climax en een bewogen WK allround in het Olympisch Stadion als nostalgisch pareltje, beleefde het schaatspubliek een ouderwetse winter vol emoties en memorabele races. Van eind oktober tot medio maart stond Erben Wennemars als analist van de NOS langs de baan om alle verrichtingen en ontwikkelingen te duiden.

Nadat het schaatspeloton zondag het seizoen heeft afgesloten met de wereldbekerfinale in Minsk, blikt NOS.nl met Wennemars nog eenmaal terug op de voorbije winter. Wat zijn volgens hem de mooiste, de indrukwekkendste en de opvallendste momenten van het jaar?

Wie zijn de toppers van dit seizoen?
"Dan zeg ik absoluut: Kjeld Nuis. Geweldig. Hij heeft het gewoon gedaan op het allerbelangrijkste moment. Twee gouden medailles op de Olympische Spelen. Dat vind ik ontzettend knap."

Kjeld Nuis met een van zijn gouden olympische medailles ANP

"Bij de vrouwen neem ik mijn petje af voor Jorien ter Mors. Dat zij ondanks een moeilijk voorseizoen en een teleurstellend olympisch kwalificatietoernooi tóch wist te pieken in Pyeongchang, dat is heel knap."

"Goud op de langebaan én brons bij het shorttrack. Zij heeft heel efficiënt gereden, weinig energie verloren. Echt jammer van het OKT, want eigenlijk ging het wel erg makkelijk voor haar op de Spelen. Daar zat veel meer in."

Waren er ook teleurstellingen dit jaar?
"Dat is moeilijk te zeggen, want we hebben zoveel gewonnen. Misschien toch wel die olympische 10 kilometer van Sven Kramer. Daar was zoveel aandacht voor en dan lukt het hem toch niet. Terwijl Sven verder een heel goed seizoen kende."

"Ik bedoel: Sven wint wel gewoon olympisch goud op de 5.000 meter. Een unieke prestatie, drie keer achter elkaar. Toch werd hij niet dé winnaar van de Spelen en kon hij ook geen feestje vieren bij de WK allround. Ik gok dat hij wel een nare smaak overhoudt aan dit seizoen."

"Het is ook jammer dat Koen Verweij niet fit was in Pyeongchang, hoewel hij daar wel een legitieme reden voor had, omdat hij lange tijd ziek was."

Wat vond jij de mooiste race van dit seizoen?
"Dat was zonder twijfel de 1.500 meter op het olympisch kwalificatietoernooi eind december. De rit tussen Kjeld Nuis en Koen Verweij. Daar zat alles in. Het was jammer dat we die rit niet op de Spelen zagen, want het was fantastisch!"

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1.500 meter: Nuis, Verweij klasse apart

"Waarom? Koen die dit seizoen bij de Russen trainde, terwijl Kjeld daar al een paar keer iets over had gezegd. Twee kemphanen. Het was een heerlijk duel tussen die twee."

"Op de Spelen herinner ik me vooral de 10.000 meter. Dat implodeerde echt toen Kramer instortte. Het lastige is ook dat die 10.000 meter de laatste jaren geen duidelijke koning kent. Nu is Ted-Jan Bloemen goed, vier jaar geleden won Jorrit Bergsma. En Sven Kramer heeft zoveel 10 kilometers gewonnen, maar nooit het goud op de Spelen."

"Wat trouwens ook een schitterende race was: het wereldrecord van de Japanse achtervolgingsploeg tijdens de wereldbeker in Salt Lake City. Wauw, dat was het ultieme synchroonschaatsen. Schitterend om te zien."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

WB Salt Lake City: ploegenachtervolging (v)
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Bij de vrouwen was Japan sowieso heel goed dit seizoen. Ze hebben echt in de breedte geoogst. Nao Kodaira (500m, red.), Nana Takagi (massastart, red.) en de ploegenachtervolging. Drie keer goud op de Spelen en dan wordt Miho Takagi ook nog eens wereldkampioene allround."

Welke landen vielen jou nog meer op?
"De Verenigde Staten in negatieve zin. Zij zijn de grote verliezers dit seizoen. Opnieuw door het ijs gezakt in een olympisch seizoen."

"Bij de mannen letten we komende jaren weer op Noorwegen, met name Sverre Lunde Pedersen en Håvard Lorentzen. Geweldige schaatsers."

En wat is wat jou betreft de grootste verrassing dit seizoen?
"Absoluut Esmee Visser. Daar had aan het begin van het seizoen nog nooit iemand van gehoord, zij moest 5.000 euro betalen om mee te trainen bij een ploeg. En nu is zij gewoon olympisch én Europees kampioene. Heel mooi!"

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Olympisch kampioene Visser in Sportwinter: doel was wereldbeker
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

"Visser heeft ook laten zien dat er op deze afstand echt wel iets te halen valt. Jarenlang was dit het domein van Ireen Wüst en Martina Sáblíková, maar er is dus ruimte voor nieuw talent. Dat zal inspirerend zijn voor de andere vrouwen."

Dus we letten op Visser komend seizoen. Op wie nog meer?
"Dai Dai Ntab zal revanche willen voor een teleurstellend seizoen met die twee valse starts op het OKT. Ik ben ook benieuwd naar Marcel Bosker, maar eigenlijk ben ik vooral nieuwsgierig naar wie in welk pakje rijdt volgend jaar."

"De laatste jaren waren er meerdere grote ploegen waar de schaatsers uit konden kiezen. Dat is komend seizoen niet het geval en dat maakt het spannend. Iedereen wil namelijk bij succestrainer Jac Orie in de ploeg."

"Ik ben verder wel benieuwd hoe Kramer zich zal herstellen van deze laatste twee maanden. Hij draaide namelijk een prima seizoen en hij deed het goed in de wereldbekers. We hebben in ieder geval nog geen afscheid van hem genomen. Dat is totaal nog niet aan de orde."

STER Reclame