NOS NieuwsAangepast

We worden niet alleen steeds ouder, maar ook gezonder

We worden met z'n allen steeds ouder en ervaren daarbij ook steeds minder fysieke ongemakken. Dat staat in een prognose van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een man die in 2040 zestig is, heeft gemiddeld nog 26 jaar te leven, is de verwachting. Een vrouw van zestig zelfs 29 jaar. Die leeftijden zijn gemiddeld met zo'n drie jaar gestegen, vergeleken met de vorige meting van het CBS over de periode 2013-2016.

De gezondheid van de bevolking is sinds de jaren tachtig verbeterd en de sterftecijfers zijn gedaald. Het CBS gaat er bij de nieuwste prognose van uit dat die ontwikkelingen niet veranderen.

Het statistiekbureau signaleert dat er flinke verschillen zijn tussen sociaaleconomische groepen. Zo blijven de hoogopgeleide zestigers gemiddeld zes jaar langer vrij van fysieke beperkingen dan laagopgeleiden.

Ruimte voor groei

De verwachte leeftijd neemt steeds verder toe, maar waar ligt het maximum? Het duurt nog wel even voordat we dat punt bereiken, zegt Marcel Olde Rikkert, hoogleraar geriatrie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

"Het nationale record ligt op 115 jaar, internationaal 122 jaar, maar zelfs dat zijn geen fysieke grenzen. Eigenlijk is de grens nog lang niet in zicht, en kunnen we ook wel 130 jaar worden."

Minder ongemakken

Ook ervaren mensen steeds minder lichamelijke ongemakken. Daaronder verstaat het CBS beperkingen in horen, zien en bewegen die niet met hulpmiddelen worden ondervangen.

Ook zeggen ouderen zelf aan dat ze zich langer gezond voelen, meldt het CBS. Maar, zegt Marcel Olde Rikkert, dan moeten zij zich wel kunnen aanpassen aan hun beperkingen. "Waardeer de zin van het ouder worden, dan heb je nog een enorme winst te maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl