Hasan Kucuk, de fractievoorzitter van de Islam Democraten, en anderen doen aangifte tegen de PVV
NOS NieuwsAangepast

Moslimorganisaties doen aangifte tegen PVV: 'Spotje is haatzaaiend'

Verschillende moslimbesturen hebben vandaag aangifte gedaan tegen de PVV en de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) vanwege een donderdag uitgezonden campagnespot. Het is een reactie op de oproep van de Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN), die het spotje "haatzaaiend" vindt.

De campagnevideo werd uitgezonden tijdens de zendtijd voor politieke partijen op de NPO. In de 2,5 minuten durende verkiezingsspot verschijnen na de woorden "Islam is" woorden zoals geweld, terreur, Jodenhaat, homohaat en slavernij. Na het woord "dodelijk" druipt bloed van de letters af.

Prime time

"Onze eerste reactie was: moeten we dit links laten liggen?", zegt RMMN-voorzitter Bouharrou. "Maar we zijn heel erg geschrokken en kregen ook veel verontruste reacties uit onze omgeving, van moskeebesturen, islamitische organisaties, maar ook niet-moslims. We schrokken er vooral van dat het spotje op prime time werd uitgezonden, wanneer mensen met hun kinderen aan het eten zijn. We snappen niet dat de NPO daar medewerking aan verleent."

De raad was verbouwereerd over het uitblijven van maatschappelijke verontwaardiging, zegt Bouharrou. "Er kwam geen spoeddebat in de Tweede Kamer, het Openbaar Ministerie deed er niets mee, en ook de discussie bleef uit. Het lijkt wel alsof dit normaal geworden is."

Fitna

Bouharrou denkt terug aan Fitna, een film uit 2008 waarin Wilders stevige kritiek uitte op de islam. "Er was destijds veel discussie over of de film wel uitgezonden moest worden, ook in de Tweede Kamer. Toen had men daar veel moeite mee, maar dat is nu niet meer voor te stellen. Daarom besloten we iedereen op te roepen om aangifte te doen tegen de PVV en de NPO."

Het doel van de aangifte is maatschappelijke bewustwording, vertelt Bouharrou. "We willen niet dat dit de norm wordt, dat zulke spotjes geaccepteerd worden in de samenleving en in de politiek." Ook roept de raad moslims op om woensdag vooral te gaan stemmen.

Dit spotje druist in tegen de vrijheid van godsdienst.

Hasan Kucuk

Een van die organisaties die gehoor gaf aan die oproep is de Haagse partij Islam Democraten. Vanmiddag hadden ze een afspraak bij het politiebureau, samen met het FIO (Federatie Islamitische Organisatie), en de politieke partij NIDA.

"Wilders gaat te ver met dit spotje", vindt Hasan Küçük, voorzitter van de Islam Democraten. "Het druist in tegen Artikel 6, tegen de vrijheid van godsdienst. We hebben er geen problemen mee als iemand een mening geeft over religie, maar we willen wel dat het binnen de kaders van wetgeving blijft."

Geen invloed

Volgens de organisaties Nederland Bekent Kleur en het Collectief tegen Islamofobie en Discriminatie is ook de NPO verantwoordelijk voor het spotje. Daarom dienden zij een klacht in bij de Nationale ombudsman.

De NPO en het Commissariaat voor de Media zeggen geen enkele invloed te hebben op de inhoud van spotjes van politieke partijen. "Waar de grens ligt van wat toelaatbaar is, is in ons vrije land aan de rechter", zei een NPO-woordvoerder al eerder tegen de NOS.

Küçük wil dat de NPO campagnespotjes van tevoren gaat evalueren. "Als een filmpje in strijd is met wetgeving, zou het niet uitgezonden mogen worden." Die maatregel wordt door verschillende mensen op Twitter censuur genoemd, maar Küçük is het daar niet mee eens. "De zender heeft een verantwoordelijkheid: als zij zien dat een filmpje in strijd is met de wet, kunnen ze niet zeggen dat ze machteloos zijn. Oproepen tot haatzaaien is verboden volgens de Nederlandse wet. "

Küçük hoopt dat de aangifte strafrechtelijke gevolgen heeft voor de PVV. "We hopen dat Wilders een serieuze straf krijgt. Politici staan niet boven de wet en wij vinden dit misbruik van de vrijheid van meningsuiting."

'Onaangename waarheid'

Op Twitter reageerde Wilders al eerder op de ophef door te zeggen dat de waarheid niet altijd aangenaam is om te zien, maar daardoor niet minder waar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl