Ugbaad Kilincci op campagne in Emmen Twitter Ugbaad Kilincci

Een kandidaat-raadslid van de PvdA is gediscrimineerd tijdens de campagne voor haar partij in het centrum van Emmen. De geboren Somalische Ugbaad Kilincci werd gisteren meerdere keren op straat uitgescholden.

Ze kreeg opmerkingen naar haar hoofd geslingerd als 'zwarte aap' en 'kopvoddenmongool'. Ook moest de lokale politica aanhoren dat ze maar moest opdonderen naar Afrika. De scheldpartijen leidden ertoe dat Kilincci haar campagne staakte.

De Emmense Pvda-wethouder Bouke Arends schrijft op zijn Facebookpagina dat Kilincci na iets meer dan een halfuur naast hem staat, half in tranen. "Niet vanwege de kou en het gure weer, daar kan ze wel tegen," schrijft Arends. "Ze vertelt me wat mensen haar allemaal naar het hoofd slingeren. Het raakt haar. Dit vergt even te veel van haar."

Boos en verdrietig

Arends reageert bij RTV Drenthe boos en verdrietig. "Ik heb er geen begrip voor dat mensen dit zeggen. Ik ga op Ugbaad Kilincci stemmen, dat is mijn statement. Zij heeft de moed om toch door te gaan. Het is niet de eerste keer dat ze met dit soort dingen geconfronteerd wordt."

Kilincci is geboren in Somalië, maar kwam als klein kind al naar Nederland. In het verkiezingsprogramma van de PvdA in Emmen geeft zij aan zich graag in te willen zetten voor het sociale domein. Ze heeft een platform opgericht waarop mensen verschillende culturen kunnen ontdekken.

Emotioneel

Het kandidaat-raadslid voor de PvdA zegt in een reactie ook na een aantal uren nog emotioneel te zijn. "Ik wil mij inzetten voor de inwoners van Emmen, maar wordt weggezet alsof ik er niet bijhoor. Terwijl dit toch echt wel mijn dorp is. Ik ben hier opgegroeid, in de wijk Emmerhout. Emmen is ook van mij."

Voor de twee mannen die haar gisteren uitscholden, heeft ze in ieder geval de volgende boodschap: "Verdiep je in een ander, onbekend maakt onbemind. Zodra je je verdiept in een ander word je rijker, in plaats van armer." Kilincci denkt er nog over na of ze aangifte gaat doen.

Via sociale media krijgt Kilincci steun uit het hele land. PvdA-fractievoorzitter Lodewijk Asscher reageert woedend. "Tegen iemand die zich voor jouw gemeente wil inzetten. Tot tranen toe vernederd", schrijft hij. "We moeten dit stoppen, voor elkaar opkomen en elkaar als mens blijven zien."

Ook PvdA-prominent en oud-staatssecretaris van Infrastuctuur en Milieu, Sharon Dijksma, spreekt er schande van. "Het is echt ongehoord dit. Wat een schande. Kin omhoog Ugbaad. We steunen je", twittert ze.

Ook buiten de PvdA krijgt het kandidaat-raadslid in Emmen veel steun. Zo vragen mensen onder meer waar ze bloemen voor Kilincci naar toe kunnen sturen. Sommigen hopen op veel voorkeursstemmen voor de lokale PvdA-politica in spé.

STER reclame