ANP
NOS VoetbalAangepast

'Wat is de toegevoegde waarde van Jan Wouters bij Feyenoord?'

Van euforie en een standbeeld naar zware kritiek en een schopstoel. Het leven van een trainer van Feyenoord kan snel veranderen. Dat ondervindt Giovanni van Bronckhorst aan den lijve.

Een achterstand van 23 punten op de koploper, een vijfde plaats en een ploeterende ploeg. Het is elk duel maar weer afwachten welk Feyenoord er staat. Een elftal dat de tegenstander afbluft met dynamisch spel, of een pover, afwachtend elftal dat door iedereen verslagen kan worden?

Toegegeven, met winst in de bekerfinale pakt Van Bronckhorst zijn vierde prijs in drie jaar, maar er heerst onvrede bij het Legioen, dat al verder kijkt dan 22 april.

Tijd voor verandering

Want zo'n belabberd seizoen als dit jaar, dat willen ze niet meer zien in Rotterdam. De structurele aansluiting bij Ajax en PSV leek juist weer gevonden. En dus moet er iets gebeuren in de Maasstad. Maar wat?

We vragen het aan oud-Feyenoorder Regi Blinker en NOS-commentator Arman Avsaroglu, die wekelijks bij de club te vinden is. Ze zijn het erover eens: het is tijd voor verandering bij Feyenoord.

ANP
Jan Wouters en Giovanni van Bronckhorst

Al had Blinker wel verwacht dat het dit jaar minder zou gaan dan vorig jaar. "Een dip na een kampioensjaar kun je verwachten, maar ze zijn nu te diep afgegleden", vindt de linksbuiten van weleer.

In zijn Rotterdamse jaren speelde hij samen met Van Bronckhorst. Hij vindt dat 'Gio' genoeg krediet heeft opgebouwd de afgelopen jaren. "Hij verdient nog een kans, dus dan zou er iets ergens anders in de staf moeten veranderen."

Nieuwe assistent?

Avsaroglu zit op dezelfde lijn als de oud-speler. "Er is ook niet snel een trainer voorhanden met een betere uitstraling voor Feyenoord dan Van Bronckhorst. Maar een nieuwe impuls in de staf is geen gek idee."

Het contract van de hoofdtrainer loopt nog tot 2019, de verbintenissen van de assistenten Jean-Paul van Gastel en Jan Wouters lopen af. Avsaroglu: "Ze zitten al lang in deze samenstelling. Soms is het goed om te veranderen. En je kunt je afvragen hoe groot de invloed is van Wouters..."

ANP
Giovanni van Bronckhorst (m) met zijn assistenten Jean-Paul van Gastel (l) en Jan Wouters (r)

Ook voor de goed ingevoerde Blinker is het niet geheel duidelijk wat de rol is van de 57-jarige assistent. "Hij loopt er rond, maar het is heel stil om Wouters heen."

"Van Gastel heeft een bepaalde mentaliteit en kan dat overbrengen op de spelers. Wouters had dat als speler, maar ik hoor van Feyenoorders of Wouters zelf niet hoe hij daadwerkelijk functioneert. Ik hoor weinig en wat mij betreft te weinig", aldus Blinker.

Dirk Kuijt

"Je kunt je afvragen hoe groot zijn invloed is", stelt Avsaroglu. "Er wordt gefluisterd dat er een rol in de staf komt voor Dirk Kuijt. Al is de vraag in hoeverre Van Bronckhorst dat wil. Hun band is misschien niet meer optimaal na de wisselbeurten vorig jaar."

Een rol bij het eerste elftal komt te vroeg voor Kuijt, vindt Blinker. "Veel te vroeg. Hij moet eerst nog wat ervaring opdoen en dat kan bij lagere teams bij Feyenoord."

Blinker heeft wel een profielschets in zijn hoofd. "De professionaliteit in de groep lijkt dit seizoen minder. Het moet een ervaren man zijn die de groep kan opschudden en waar de groep respect voor heeft."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl