Amsterdamse 'uitvaartdichter' F. Starik (59) overleden

Aangepast
De dichter en schrijver F. Starik ANP

De dichter en schrijver F. Starik (pseudoniem van Frank von der Möhlen) is gisteren in Amsterdam overleden. Hij kreeg een hartstilstand, heeft zijn uitgever Nieuw Amsterdam bekendgemaakt.

Starik was 59. Hij schreef tien dichtbundels, trad op op festivals als Lowlands en Oerol en was in het Amsterdamse vooral bekend als "uitvaartdichter": hij droeg bij begrafenissen van eenzaam gestorven mensen bij de kist een speciaal geschreven gedicht voor. Over zijn ervaringen schreef hij de boeken Een steek diep en Schetsen van verloren levens, waarin hij de verhalen van de overledenen vertelde.

In 2009 kreeg hij de Amsterdamprijs voor de Kunst, later was hij stadsdichter en kreeg hij van burgemeester Van der Laan het Ereteken van Verdienste opgespeld.

Eenzame uitvaart nummer 114, over een asielzoeker die in een hotel stierf aan een overdosis.

Het einde van een droom komt soms per brief./ Er was beschikt: je kon niet blijven.// Je schreef je in bij dit hotel,/het Continental aan het Damrak./ Er was beschikt, je kon niet blijven.// Een overdosis van een droom, die had je vroeger ook genomen, /thuis, in een ander werelddeel. /Er was beschikt: je kon niet blijven.// Je woonde in je droom, voor even,/maar dit hotel is klein en druk./ Er was beschikt: je kon niet blijven.// En ergens in papieren, zwart op wit,/ is plotseling beschikt: je mag hier blijven./ Een droom ging over in een droom.

Nieuw Amsterdam
@NWADAM
Tot ons grote verdriet is F. Starik afgelopen vrijdag 16 maart op 59-jarige leeftijd in Amsterdam overleden aan een hartstilstand. We verliezen in hem een vriend, en een bevlogen dichter en schrijver.
1 jaar geleden

STER Reclame