Nibali start wielerlente met indrukwekkende zege in Milaan-Sanremo

Vincenzo Nibali heeft op indrukwekkende wijze Milaan-Sanremo op zijn naam geschreven. De Italiaan van Bahrain-Merida demarreerde op de Poggio en bleef na een solo van zeven kilometer de sprinters maar net voor.

De Australiër Caleb Ewan (Mitchelton-Scott) spurtte naar de tweede plaats, vlak voor de winnaar van 2016, de Fransman Arnaud Démare (FDJ).

Om 10.10 uur begon het peloton aan de wielerlente, wetend dat diep in de finale de Cipressa (top na 272 kilometer) en de Poggio (na 288 kilometer) wachten.

Milaan-Sanremo 2018 AFP

Ondanks de stromende regen besloten negen coureurs, onder wie Dennis van Winden (Israel Cycling Academy), op avontuur te gaan. Ze reden samen de Capo Mele, Capo Cervo en Capo Berta over, maar werden op dertig kilometer van de meet opgeraapt.

Poggio

Dylan van Baarle (Team Sky) leidde het peloton vervolgens de Cipressa over. De aanvallen bleven uit en met nog vijftien kilometer te gaan was het peloton, min of meer, compleet.

Op negen kilometer van de meet zag Mark Cavendish, winnaar in 2009, een vluchtheuvel over het hoofd en sloeg over de kop. Eerder ging André Greipel al onderuit en moest Marcel Kittel lossen.

Nibali ontsnapt op de Poggio en grijpt de zege in Milaan-Sanremo EPA

De coureurs kwamen vervolgens aan bij de lastige Poggio. In de beklimming reed Nibali, in 2012 nog goed voor de derde plaats, weg en sloeg met nog zes kilometer te gaan een groot gat. Aan de top, met nog 5,5 kilometer te gaan, had de Italiaan tien tellen voorsprong op andere favorieten, zoals Michal Kwiatkowski, de winnaar van vorig jaar, Michael Matthews en Peter Sagan.

Sterke daler

Die zagen het gevaar wel, zeker ook omdat Nibali een uitstekend daler is, maar keken elkaar te lang aan en die aarzeling deed hun de das om.

Nibali vloog in de afdaling door de achttien bochten heen (zeven haarspeldbochten) en hield op de paar vlakke kilometers naar de finish op de Via Roma knap stand. Zodoende werd hij de eerste winnaar van La Primavera sinds Filippo Pozzato in 2006.

"Ik voelde me goed in de finale en op de Poggio volgde ik de aanvaller. Toen de ploegleider op de radio zei dat ik twintig seconden had, ben ik vol gas gegaan", aldus de Italiaan. "Dit is een fantastische overwinning voor mij en het team."

De uitslag van Milaan-Sanremo

STER reclame