Marrit Leenstra
NOS SchaatsenAangepast

Leenstra wint 1.000 meter bij WB-finale in Minsk

Marrit Leenstra heeft bij de wereldbekerfinales de 1.000 meter gewonnen. In Minsk klokte de 28-jarige schaatsster 1.15,82, voldoende voor haar tweede wereldbekerzege op de 1.000 meter uit haar carrière.

De Noorse Hege Bøkko reed met 1.16,03 de tweede tijd. De Russische Jekaterina Sjichova, die na de dopingstraf voor Rusland werd uitgesloten van deelname aan de Olympische Spelen in Pyeongchang, mocht in Minsk wel weer meedoen aan de wereldbeker. Ze werd derde (1.16,72) en stelde daarmee de eindzege in het wereldbekerklassement veilig.

Letitia de Jong (1.18,03) eindigde als achtste en Lotte van Beek reed met 1.18,30 de elfde tijd.

500 meter

De eerste afstand van de dag in Minsk, de 500 meter, werd gewonnen door Karolina Erbanova. De Tsjechische, die bij de Olympische Spelen brons veroverde, klokte 38,28. Daarmee bleef ze Vanessa Herzog 0,01 seconde voor. De Oostenrijkse werd tweede in 38,29.

Letitia de Jong, de enige Nederlandse deelneemster op de 500 meter in Wit-Rusland, reed met 38,76 de vijfde tijd.

WB-finale Minsk: eerste 500 meter (v)

Erbanova en Herzog strijden dit weekend ook nog om de eindzege in de wereldbeker op de 500 meter. Dat klassement wordt morgen, na de laatste 500 meter van het seizoen, opgemaakt.

Kodaira afwezig

De Japanse Nao Kodaira, olympisch kampioene op de 500 meter, gaat nu nog aan de leiding in dat klassement. Zij won dit seizoen alle 500 meters waar ze aan de start stond in de wereldbeker, maar in Minsk doet Kodaira niet mee.

Japan is opnieuw oppermachting op de ploegenachtervolging

Japan weer oppermachtig

De Japanse schaatssters uit de achtervolgingsploeg van Johan de Wit deden wel mee in Minsk. Opnieuw met succes: de ploeg won de laatste wereldbeker met overmacht en stelde daarmee ook de eindzege veilig. Japan is al het hele seizoen oppermachtig: de ploeg won alle wereldbekers en veroverde in Pyeongchang olympisch goud.

De Nederlandse vrouwen (Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Melissa Wijfje) waren vijf seconden trager dan Japan. Het drietal eindigde als tweede in Minsk en als derde in het eindklassement.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl