Sjaak B.
NOS NieuwsAangepast

Verdachte moord Cor van Hout opgepakt na getuigenis Astrid Holleeder

In Amsterdam is crimineel Sjaak B. opgepakt voor de moord op Heineken-ontvoerder Cor van Hout. Het Openbaar Ministerie bevestigt een bericht daarover van De Telegraaf. In het proces tegen Willem Holleeder zei zijn zus Astrid gisteren in de rechtbank dat B. de motor bestuurde waarop de schutter zat. De vermoedelijke schutter was volgens haar Jesse R., die eerder al werd veroordeeld tot levenslang in het liquidatieproces Passage.

Astrid Holleeder werd gisteren weer als getuige ondervraagd in het proces tegen haar broer Willem. Ze vertelde onder meer dat ze stiekem een gesprek met haar broer had opgenomen en dat die zei dat Sjaak B. betrokken was bij de moord op Van Hout.

Ze gaf de opnamen aan de rechtbank en het OM, waarop Sjaak B. werd gearresteerd, schrijft de krant.

Passageproces

Het OM verdenkt Sjaak B., die de bijnaam 'de Malle' heeft, al langer van betrokkenheid bij de moord op Cor van Hout in Amstelveen uit 2003, maar hij werd tijdens het Passageproces vrijgesproken van liquidaties.

Tegen hem was in eerste instantie 15 jaar cel geëist, maar dat werd later teruggebracht naar 3,5 jaar cel. Zowel hij als het OM ging in hoger beroep. Uiteindelijk werd hij veroordeeld tot 5,5 jaar cel vanwege wapenhandel. Het OM vervolgde hem ook niet als moordenaar, maar wel als leverancier van de moordwapens en voor verboden wapenbezit.

Geen onbekende

De 47-jarige B. is geen onbekende in het Amsterdamse criminele milieu. B. werd in januari 2015 in een café in Panama door zijn hoofd geschoten, een aanslag die hij ternauwernood overleefde. Nog altijd is niet duidelijk wie er achter die aanslag zit.

B. werd in 1995 al eens veroordeeld tot acht jaar cel voor het doodschieten van een cafébezoeker in Badhoevedorp. Hij kreeg ruzie in een café en vuurde daarbij een paar kogels af. Een andere bezoeker raakte zwaargewond. Later kreeg B. bekendheid als wapenhandelaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl