Reuters
NOS NieuwsAangepast

Voormalig tweede man bij FBI twee dagen voor pensioen ontslagen

De Amerikaanse minister van Justitie heeft voormalig FBI-onderdirecteur Andrew McCabe ontslagen, twee dagen voordat die met pensioen zou gaan. McCabe trad in januari al terug, maar bleef nog wel in dienst van de inlichtingendienst.

Amerikaanse media schrijven dat door het ontslag zijn pensioen in gevaar komt. McCabe werkte 21 jaar bij de FBI.

Het ontslag volgt op een intern onderzoek van de FBI, dat spoedig openbaar wordt gemaakt. Daarin zou staan dat McCabe informatie gelekt heeft naar de pers. Ook zou hij niet verschenen zijn voor een commissie die naging hoe het onderzoek naar het e-mailverkeer van oud-minister en presidentskandidaat Hillary Clinton was verlopen.

McCabe, die na het ontslag van James Comey in mei 2017 waarnemend FBI-directeur werd, zou in de affaire-Clinton geen open kaart hebben gespeeld. Het onderzoek naar Clinton bracht aan het licht dat ze in de fout was gegaan, maar van strafbare feiten was geen sprake.

Minister Sessions zei nadat hij het ontslag had bekendgemaakt dat iedere functionaris van de FBI moet voldoen aan de hoogste standaard van eerlijkheid, integriteit en betrouwbaarheid.

Trump

Donald Trump noemt deze dag van het ontslag een "fantastische dag voor de hardwerkende mannen en vrouwen bij de FBI".

Dat Trump geen fan was van McCabe was bekend. Hij vroeg zich op Twitter openlijk af wanneer de FBI-man met pensioen zou gaan.

McCabe haalt in een eerste reactie hard uit naar Trump. Hij zegt dat zijn ontslag deel uitmaakt van de "oorlog" die de regering-Trump voert tegen de FBI en speciaal aanklager Mueller, die onderzoek doet naar Russische beïnvloeding van de verkiezingen en mogelijke samenwerking tussen de Trump-campagne en Rusland.

McCabe schrijft dat er oneindig veel valse beschuldigingen zijn verschenen in artikelen over hem. De tweets van de president hebben dit aangemoedigd en versterkt, aldus de voormalige FBI-man.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl