Minister Seehofer met bondskanselier Merkel ANP

Uitspraken van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) over de islam hebben geleid tot kritische reacties. Seehofer zei in een gesprek met Bild dat de islam niet bij Duitsland hoort.

Seehofer, net geïnstalleerd als minister, voegde eraan toe dat de moslims die nu in het land wonen "vanzelfsprekend" wel bij Duitsland horen. Maar dat betekent volgens hem niet dat Duitsland zijn tradities en gebruiken moet opgeven.

Seehofers uitspraken lokten felle kritiek uit van de SPD, de coalitiepartner van de CDU/CSU. "Het stemt tot nadenken, als de minister van Binnenlandse Zaken als eerste ambtsdaad definieert voor wie Duitsland niet zijn thuis mag zijn", sprak secretaris-generaal Lars Klingbeil. "Ik heb een heel andere voorstelling van Heimat." Andere SPD-kopstukken uitten zich vergelijkbaar.

We moeten alles doen om het samenleven tussen religies te mogelijk te maken."

Bondskanselier Merkel

Ook bondskanselier Merkel reageerde en distantieerde zich van Seehofer. Ze zei dat Duitsland een christelijke traditie heeft, maar benadrukte daarbij dat er inmiddels vier miljoen moslims in het land leven. "Deze moslims horen ook bij Duitsland en dat geldt dus ook voor hun religie en daarmee de islam."

Merkel voegde eraan toe dat de islam moet aansluiten bij de Duitse grondwet. "We moeten alles doen om het samenleven tussen religies te mogelijk te maken."

Al in 2010 zei toenmalig bondspresident Christian Wulff dat de islam bij Duitsland hoort, wat een heftig debat losmaakte. Merkel heeft daarna vaker gezegd dat de islam bij het land hoort.

STER reclame