'Blijf uit mijn bollenveld'
In samenwerking met
Omroep West
NOS NieuwsAangepast

Kwekers zijn helemaal klaar met selfiemakende toeristen

Please do not enter the flower fields. Zo'n 500 borden met die tekst worden de komende weken in de Bollenstreek geplaatst. Toeristen wordt gevraagd niet de velden in te gaan om een video, foto of selfie te maken.

Kwekers zijn het al jaren zat dat toeristen de bollenvelden inlopen voor een foto, schrijft Omroep West. Dat gebeurt soms tijdens een rondleiding - een kwekerij krijgt drie tot vier bussen op bezoek per dag - maar ook door voorbijgangers.

Natuurlijk snappen de kwekers de toeristische waarde van de velden, maar het risico bestaat dat mensen de planten vertrappen. Peter Pennings, leidinggevende bij een kwekerij in Noordwijkerhout (40 hectare narcissen en tulpen): "Sommigen lopen dwars over de bedden. Dan kan de schade tot 1000 euro oplopen."

Broekspijpen

"Stel dat je er twintig jaar over gedaan hebt om een mooie tulp op te kweken, dan is het zuur als een aantal meters sneuvelt."

Een ander gevaar is dat mensen die tussen de planten doorlopen met hun broekspijpen een bacterie overdragen. "Vooral hyacinten zijn erg kwetsbaar voor ziekten en plagen."

Het eerste bord is geplaatst bij 'zijn' kwekerij in Noordwijkerhout. Het toeristenseizoen start 22 maart onder meer met de opening van de Keukenhof. Dit voorjaar worden in totaal meer dan drie miljoen toeristen verwacht. Het bollenareaal in Nederland beslaat zo'n 25.000 hectare.

Advertentie via Ster.nl