De resultaten van geofysisch onderzoek NH Nieuws

In Castricum heeft een amateurhistoricus de resten van een kasteel ontdekt. De resten liggen ruim een meter onder de grond op een opgehoogd boerenerf. Het bijzondere is, dat het 750 meter verwijderd ligt van (de resten van) kasteel Kronenburg.

Het nieuw ontdekte kasteel uit begin 14e eeuw was van de leenman Nicolaas heer Dirksz. Hans van Weenen, die onderzoek doet naar de geschiedenis van Castricum, stuitte in een akte op de vermelding heemwerf. "Dat duidt vaak op de aanwezigheid van een kasteel."

Vermoedelijk was er sprake van een linie van drie kastelen om de doorgang naar Egmond en Alkmaar te bewaken. Want Castricum lag op een belangrijk knooppunt van wegen.

Geofysicus Joep Orbons van bureau ArcheoPro is in opdracht van de gemeente met een weerstandsmeter een terrein van 2 hectare afgegaan. Zo kon hij de grachten en muurresten opsporen. "Er zit hier nog echt een verborgen kasteel onder de graszoden," zegt hij tegen NH Nieuws.

Onderzoek met een weerstandsmeter NH Nieuws

Van Weenen is opgetogen. "Ik doe wel meer ontdekkingen en dan zegt mijn dochter: oh pap, de ontdekking van de eeuw?! Maar dit keer is dat voor mij echt zo."

STER reclame