Een op de vijf Nederlanders slaapt slecht

time icon Aangepast
NOS

Een op de vijf Nederlanders van 12 jaar of ouder heeft naar eigen zeggen een slechte nachtrust. Ze hebben moeite met in slaap vallen, slapen slecht door of worden te vroeg wakker, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Bij 10 procent van de mensen zijn de slaapproblemen ernstig.

De helft van de mensen die slecht slapen, worden daardoor belemmerd in hun dagelijkse functioneren. Ze kunnen zich niet goed concentreren, zijn vergeetachtig of hebben een slecht humeur.

Slaap jij weleens slecht? Bekijk dan deze video:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Slaap jij weleens slecht? Deze tips zouden je moeten helpen

Mensen met hoge inkomens vatten makkelijker de slaap dan mensen met lagere inkomens. Dat kan ermee te maken hebben dat mensen die minder verdienen gemiddeld ongezonder zijn: ze hebben bijna anderhalf keer vaker een langdurige aandoening en zijn drie keer vaker psychisch ongezond.

Hoe hoger de leeftijd, hoe meer slaapproblemen. 28 procent van de 75-plussers heeft moeite met slapen, tegenover 8 procent van de 12 tot 16-jarigen.

Ook slapen vrouwen slechter dan mannen. 25 procent van de vrouwen zegt slaapproblemen te hebben. Bij mannen is dat 15 procent.

STER Reclame