Waalwijkse burgemeester Nol Kleijngeld
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Burgemeester Waalwijk wil maatregelen tegen stempas-verkoop

De burgemeester van Waalwijk wil dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar het aanbieden van stempassen op advertentie-websites. Het gaat om stempassen voor de gemeenteraadsverkiezingen en het referendum over de Inlichtingenwet.

Het aanbieden van een stempas via een advertentiewebsite, of het kopen ervan, is verboden. De afhandeling ligt nu bij de politie en het OM. Ook de Kiesraad is geïnformeerd, meldt Omroep Brabant.

De gemeente Waalwijk laat weten een verdachte op het spoor te zijn. Mogelijk gaat het om de man uit Sprang-Capelle (gemeente Waalwijk) die eerder vandaag tegen Omroep Brabant toegaf dat hij zijn stempassen had aangeboden op Marktplaats. "Ik stem zelf nooit en zo kan ik er een ander blij mee maken", motiveerde hij zijn reden.

Elf anderen

De advertentie is inmiddels verwijderd. Volgens de gemeente Waalwijk hebben zeker nog elf andere mensen hun stempassen aangeboden via internet.

"Het te koop aanbieden van een individueel stemrecht is een misdrijf en ik vind dit onacceptabel. We treden daar streng en direct tegen op. Het stemrecht is immers de basis van het vertrouwen dat wij hebben in de democratie. Dat moeten wij beschermen", aldus burgemeester Kleijngeld van Waalwijk.

Advertentie via Ster.nl