Directeur Onno Eichelsheim van de MIVD
NOS NieuwsAangepast

MIVD-directeur: populisme speelt Rusland in de kaart

Populisme en polarisatie in Europa spelen Rusland in de kaart. Daarvoor waarschuwt directeur Onno Eichelsheim van de militaire inlichtingendienst MIVD in de HUMAN-documentaire Schimmenspel.

Volgens Eichelsheim is Rusland op zoek naar kwesties in Europa die scheuren in de samenleving kunnen veroorzaken. Dat kunnen thema's zijn als de islam of asielzoekers, maar ook de kloof tussen de elite en het volk of het verschil tussen Brussel en een soevereine staat.

"Als je daar scheuring en reuring in kan krijgen, heb je in ieder geval bewerkstelligd dat je de stabiliteit van delen van Europa of instituties kunt ondermijnen", zegt Eichelsheim. "Ik denk dat er op die manier naar gekeken wordt vanuit de Russische Federatie: de kans pakken en die gebruiken."

We maken het ze natuurlijk ook wel een beetje makkelijk. We zijn natuurlijk in Europa op dit moment populistisch.

MIVD-directeur Eichelsheim

Eichelsheim antwoordt stellig als hem gevraagd wordt of zo'n kans ook wordt geboden door populistische partijen: "Ja, en door de polarisatie in West-Europa. Absoluut."

Volgens Eichelsheim heeft Rusland dan ook baat bij het huidige politieke klimaat in Europa: "En we maken het ze natuurlijk ook wel een beetje makkelijk. We zijn natuurlijk in Europa op dit moment populistisch."

De MIVD-directeur wil in de documentaire geen voorbeelden geven van partijen die volgens hem met hun populisme Rusland in de kaart spelen. "Ik ga niet op de individuele politicus in, maar het helpt Rusland natuurlijk wel om hier gebruik van te maken."

Toelichting kabinet

De Tweede Kamer wil een brief van het kabinet met een toelichting op de uitspraken van de MIVD-directeur. Er komt ook een debat.

SP-Kamerlid Karabulut vindt de opmerkingen van Eichelsheim merkwaardig. "Er worden steeds meer berichten verspreid dat de Russen eraan komen, maar we willen een concrete onderbouwing van de regering." GroenLinks-Kamerlid Van Tongeren vraagt zich af of dit een campagne is om het budget van de MIVD uit te breiden.

PvdA-Kamerlid Ploumen vindt het "onaangenaam" dat ze als volksvertegenwoordiger vaak te horen krijgt dat iets vertrouwelijk is "om dan 's ochtends wakker te moeten worden met een interview waarin dit type informatie wordt gegeven".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl