NOS NieuwsAangepast

Fractiemedewerker GroenLinks ontslagen na seksueel wangedrag

GroenLinks heeft een fractiemedewerker ontslagen die na het kerstdiner van de fractie een stagiair tegen haar zin heeft gezoend en betast.

Uit de uitspraak van de kantonrechter blijkt dat de man na het kerstdiner met een aantal collega's en de stagiair naar een café is gegaan. Op het moment dat de stagiair naar huis wilde gaan, kwam ze tot de ontdekking dat er geen treinen meer reden. De medewerker bood haar aan om bij hem te overnachten. Onderweg naar huis heeft hij haar meerdere malen gezoend en geprobeerd te betasten, ook al gaf de stagiair aan dat ze daar niet van gediend was.

Vervolgens liet de man de stagiair volgens een e-mail van de partij midden in de nacht in Den Haag aan haar lot over, terwijl hij wist dat ze niet meer naar huis kon en ook haar tas was kwijtgeraakt. De stagiair had nog wel een telefoon en meldde het incident dezelfde nacht nog bij haar stagebegeleider.

'Ik wil alleen jou'

In een mail aan de fractiemedewerker schrijft GroenLinks "Toen je al weg was heeft de vrouw je nog een app gestuurd met de vraag of 'je echt van plan was haar in de steek te laten'. Waarop jij geantwoord hebt met teksten als 'ik wil alleen jou, ik wil je nu'." De partij neemt het de man zeer kwalijk dat hij de stagiair aan haar lot overliet.

In een gesprek met de partij gaf de medewerker de volgende dag toe dat hij grensoverschrijdend gedrag had getoond en toonde hij berouw. Hij kreeg daarop een tweede kans.

Niet voldoende

In een verklaring meldt GroenLinks over die tweede kans: "Aanvankelijk werd er een traject gestart waar een officiële waarschuwing onderdeel van uitmaakte. Daarnaast werd de medewerker gesommeerd in gesprek te gaan met een arboarts, in therapie te gaan en een gesprek aan te gaan met het slachtoffer om zijn excuses aan te bieden. Tot die tijd zou hij niet terug mogen komen naar de fractie. Al snel werd besloten dat dit niet voldoende was. Daarom heeft de organisatie besloten de medewerker te ontslaan."

De kantonrechter oordeelt dat het nieuwe besluit van GroenLinks om de man toch te ontslaan niet goed is onderbouwd. Door hem een tweede kans te geven was de zaak afgedaan. De partij heeft volgens de rechter "geen nadere feiten of omstandigheden aangevoerd" die kunnen rechtvaardigen om terug te komen van de oorspronkelijke waarschuwing. Toch staaft de kantonrechter het ontslag, aangezien er "onmiskenbaar" is gebleken dat sprake is van een verstoorde relatie en dat van de partij "niet kan worden gevergd de arbeidsovereenkomst te laten voortduren".

De medewerker eiste bij de kantonrechter een ontslagvergoeding van 50.000 euro. Die kreeg hij niet. Wel kreeg hij een transitievergoeding van een derde maandsalaris per gewerkt jaar toegekend. De man ontkende bij de rechter dat hij haar heeft aangerand, wel gaf hij toe dat hij haar op de mond zoende terwijl zij dat niet wilde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl