De Nederlandse hockeyploeg tijdens de Hockey World League Final ANP

Hommeles in hockeyland tussen de hoofdklasseclubs en de Nederlandse bond. Als het aan de clubs ligt, wordt de voorbereiding van de mannen voor het WK van 2018 met twee weken ingekort. Daarnaast willen de verenigingen in de hoofdklasse hun vrouwen niet afstaan aan Oranje voor de Champions Trophy. Beide toernooien worden in het najaar van 2018 gehouden.

Beide eisen zijn door vertegenwoordigers van de clubs in de Hockey Hoofdklasse CV (HHcv) middels een brief - die in handen is van de NOS - neergelegd bij de KNHB.

Een passage uit de brief die de HHcv naar de KNHB stuurde NOS

In die brief staat dat de clubs, vertegenwoordigd door voorzitters en bestuursleden technische zaken, "unaniem van mening zijn" dat de zondagen 21 en 28 oktober speeldagen van de hoofdklasse moeten worden. Dat zou betekenen dat de eerste competitiehelft met twee weken wordt verlengd. In het huidige voorstel van de bond eindigt de eerste competitiehelft op zondag 14 oktober.

Mocht er tot 28 oktober worden doorgespeeld, dan zal dat ten koste gaan van de lengte van de voorbereiding van bondscoach Max Caldas en zijn ploeg op het WK, dat op 28 november in India begint. Voor de voorbereiding staan nu zes weken ingepland, maar zal bij inwilliging van de eisen naar vier weken gaan.

Daarnaast eist de HHcv dat de doordeweekse speelronde van 17 oktober vervalt.

Clubs willen geen vrouweninternationals afstaan

Ook bij de vrouwen zijn er problemen. In de brief valt te lezen dat clubs hun internationals niet willen afstaan aan het Nederlands vrouwenteam voor de Champions Trophy, die van 17 tot en met 25 november wordt gehouden in het Chinese Changzhou.

Zodoende komen volgens de HHcv de data 11, 18 en 25 november vrij voor competitiewedstrijden en wordt er voorkomen dat er later in het seizoen dubbele wedstrijden in de weekenden moeten worden afgewerkt. De belangenvereniging is van mening dat de Champions Trophy "schuurt met de competitie van de vrouwen".

Erik Gerritsen, directeur van de Nederlandse hockeybond reageert desgevraagd op de situatie. "Wij luisteren naar de clubs, naar de HHcv. Maar we zullen, zoals altijd, zelf snel het competitieschema 2018-2019 vaststellen. Dat is onze verantwoordelijkheid."

STER reclame