Lois Abbingh gaat naar Russische topclub ANP

Handbalster Lois Abbingh vertrekt na dit seizoen naar het Russische Rostov-Don, een topclub die steevast hoge ogen gooit in de Champions League. De linkeropbouwster tekent voor twee jaar bij de landskampioen van Rusland.

Daarmee zet de 25-jarige Groningse de kroon op een ijzersterk jaar, waarin zij als een van de sterkhouders van Oranje derde werd op het WK van afgelopen december. Ze was topscorer van Nederland met 58 doelpunten. En nu verwezenlijkt ze haar droom: spelen in de top van de Champions League.

"Ik wil heel graag Champions League spelen en dit is een kans die niet ieder jaar voorbij komt", aldus Abbingh, die de eerste Nederlandse handballer ooit in Rusland wordt, in gesprek met de NOS. "Het is nu of nooit..."

Lois Abbingh in actie AFP

En dus kiest Abbingh voor de absolute top en laat ze haar prettige leven in Parijs - waar ze bij haar club Issy Paris een aflopend contract heeft - achter zich. "Dit wordt een heel avontuur. Ik ben er niet bang voor, maar het zal wel wennen worden", schetst ze haar toekomst.

"Familie en vrienden zijn direct een stuk verder weg. Maar daar gaat deze club heel goed mee om. Als familie op bezoek wil komen, regelt de club een visum. Dat is echt top."

Bekroning van topjaar

Dat de Oranje-international met het loepzuivere schot opnieuw een stap omhoog maakt - eerder speelde zij voor het Roemeense Baia Mare - was na haar sterke WK in Duitsland te verwachten. De telefoon van haar manager stond destijds roodgloeiend.

Lois Abbingh, sterkhouder van Oranje tijdens het WK van afgelopen december

"Het WK ging voor mij echt lekker. Normaal wil ik tijdens een toernooi met Oranje niets horen van m'n manager Michael Hansen, maar het was de moeite waard een paar dingen aan te horen... Er was veel interesse, maar Rostov gaf mij direct veel vertrouwen en wilde mij zo snel mogelijk hebben."

Ik zette een stap terug, om er nu twee vooruit te zetten.

Lois Abbingh

De fans in Rostov zullen Abbingh nog wel kennen. In 2013 viel ze al op toen ze in de havenstad aan de Don namens Nederland topscorer was in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Rusland. Oranje ging naar het WK in Servië, de Russen moesten voor het eerst in veertig jaar thuisblijven. "Ik denk dat ik daar wel een goede indruk heb achtergelaten", zegt ze lachend.

'Dankzij het goede WK kwam deze aanbieding voorbij'

1 stap terug, 2 vooruit

Ze verlaat haar Franse club met pijn in het hart, want ze is daar na een heftige periode in Roemenië weer helemaal opgeleefd. "Bij Baia Mare kregen we zes maanden geen salaris, terwijl we wel hard trainden en speelden. Daar was ik klaar mee."

"Issy Paris heeft me veel gebracht. Ik zette toen qua intensiteit een stap terug, om er nu twee vooruit te zetten. Ik ben heel blij."

STER reclame