Hollandse Hoogte
NOS NieuwsAangepast

Britse parlementsleden bedreigd, zorgen om 'punish a muslim day'

In Groot-Brittannië hebben vier parlementsleden van de Labourpartij een verdacht pakketje ontvangen, vermoedelijk omdat ze moslim zijn. Bij drie van de pakketjes was namelijk een brief bijgevoegd die oproept tot geweld tegen moslims, schrijft de Britse krant The Times.

In het document wordt gesproken over een speciale dag om moslims te straffen, een 'punish a muslim day', op 3 april. De brief dook vorige week voor het eerst op in sociale media en werd ook naar het huis van verschillende moslims in Londen gestuurd. In de brief staat dat mensen punten kunnen verdienen door een moslim uit te schelden, een hoofddoek van een vrouw af te trekken en bijvoorbeeld zuur in het gezicht van een moslim te gooien.

Doodsbedreigingen

De Londense burgemeester Sadiq Khan heeft het gehad met bedreigingen tegen moslims en plaatste op Twitter een videootje waarin hij verschillende doodsbedreigingen aan hem voorlas. Zo werd hij een homofiele moslimterrorist genoemd die dood moest. Anderen zeiden dat hij moest worden uitgezet, of dat hij maar zelfmoord moest plegen.

De Britse autoriteiten zien de anti-moslimcampagne als hate crime (een misdrijf gepleegd vanuit een vooroordeel, het begrip kennen we in het Nederlandse strafrecht niet). De anti-terreurpolitie doet onderzoek.

Inmiddels hebben mensen ook een tegenactie op touw gezet. Onder de noemer love a muslim day kun je punten verdienen door bijvoorbeeld te glimlachen naar een moslim of mee te doen aan de ramadan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl