Carrousel: zes eredivisieclubs zoeken nog een trainer

Aangepast
Pro Shots

De trainerscarrousel in de eredivisie blijft maar draaien en het einde lijkt nog lang niet in zicht. Met NOS-verslaggevers Jeroen Elshoff en Joep Schreuder nemen we de situatie bij de helft van de clubs door, waarbij ook PSV en Feyenoord aan bod komen.

"Indien Phillip Cocu vertrekt, dan staat er in de persoon van Mark van Bommel al een opvolger klaar."

Heracles en Excelsior

Bij Heracles Almelo wordt er naarstig gezocht naar een nieuwe trainer voor volgend seizoen. John Stegeman vertrekt na vier seizoenen naar z'n oude liefde Go Ahead Eagles. De naam van Marcel Keizer zingt al een tijdje rond. "Niet zo'n gek idee", zegt Elshoff. "Keizer staat voor aanvallend voetbal en het Almelose publiek vindt dat wel prettig. Hij is ook niet iemand die gaat zeuren als het even tegenzit."

Mitchell van der Gaag en Excelsior gaan ook uit elkaar. Volgens Schreuder kunnen de Rotterdammers weleens met een verrassende naam op de proppen komen. "Het is een vernieuwende en innoverende club, met een strakke profielschets voor een trainer. Ik denk dat ze voor een jonger iemand gaan, misschien iemand die nu bij de amateurs of in het buitenland werkt."

Overzicht van de trainers in de eredivisie NOS
Overzicht van de trainers in de eredivisie NOS

Elshoff denkt aan Ernest Faber, die bij FC Groningen de deur achter zich dichtslaat. "Een trainer met heel veel kwaliteit, ook al was het in Groningen een mismatch. Naast Excelsior zie ik hem ook als kandidaat bij VVV-Venlo. Faber en technisch manager Stan Valckx kennen elkaar goed van hun periode bij PSV. Het zou mij niet verbazen als er al contact is."

Maurice Steijn, de huidige trainer van VVV, lijkt ondanks een doorlopend contract toe aan een stap hogerop. "Heerenveen past wel bij hem", vindt Elshoff. "Hij is talentvol, prettig om mee samen te werken. Steijn heeft veel potentie."

Schreuder verwacht dat de Friezen na het afscheid van Jurgen Streppel "een alleskunner" willen aanstellen, maar waarschuwt wel. "Dat soort types zijn theoretisch goed onderlegd, maar je moet ook in staat zijn om te motiveren. Een people manager zijn."

Wie zijn er onder meer beschikbaar?

Mario Been, Marcel Keizer, Frank de Boer, Jurgen Streppel, Ruud Gullit, Henk Fraser, Alex Pastoor, Andries Jonker, Bert van Marwijk, Erwin van de Looi, Peter Bosz, Mitchell van der Gaag, Erwin Koeman, Peter Hyballa, Albert Stuivenberg en Ernest Faber.

Erwin van de Looi stopte recentelijk onder druk van kritische fans bij Willem II. Schreuder: "Ze zullen in Tilburg waarschijnlijk pas na de competitie wachten met het aanstellen van een nieuwe coach. Ik denk ook niet dat Van de Looi emplooi vindt in de eredivisie komend seizoen. Net als onder anderen Streppel en Henk Fraser heeft hij te weinig zijn stempel kunnen drukken. Het was kleurloos en niet onderscheidend."

Hyballa naar Willem II?

Elshoff noemt Peter Hyballa als mogelijke nieuwe man aan het roer bij Willem II. "In de supporterspolls staat hij telkens bovenaan. Misschien is de leiding daar wel gevoelig voor. Want Van de Looi is ook onder druk van fans en sponsors vertrokken. Die hebben min of meer de macht gegrepen. Los daarvan is Hyballa natuurlijk wel gewoon een prima trainer, met veel passie."

Mitchell van der Gaag vertrekt bij Excelsior Pro Shots

Sparta en NAC hopen zich veilig te spelen. "Die wachten net als Willem II eerst het einde van de competitie af. Dat wordt eerst bibberen", zegt Schreuder. "In Breda moeten ze gaan nadenken of ze wel door willen gaan met Stijn Vreven. Als je drie keer in één seizoen wordt weggestuurd, ben je dan wel het juiste boegbeeld?"

"Toch doet hij het qua resultaten ontzettend goed", vult Elshoff aan. "Als hij wel aanblijft, dan moet men proberen om zijn stijl enigszins te veranderen..."

Huidig assistent Fred Grim lijkt bij Sparta Dick Advocaat te gaan aflossen. "Dat was misschien wel een van de eisen van Advocaat", denkt Elshoff. "Grim is ook geen slechte optie. Een moderne trainer die veel gebruik maakt van data."

PSV en Feyenoord

Dan de situatie bij PSV en Feyenoord. Phillip Cocu en Giovanni van Bronckhorst beschikken over een doorlopend contract, maar gaan ze dat uitdienen? "Als Cocu straks zijn derde titel in vier jaar pakt, heeft hij dan niet al het maximale gepresteerd? Misschien is het dan wel het juiste moment om af te zwaaien. Een plausibele discussie", aldus Schreuder.

Phillip Cocu en Giovanni van Bronckhorst Pro Shots

"Het zal van Cocu afhangen, niet van PSV", verwacht Elshoff. "Indien hij vertrekt, dan staat er in de persoon van Mark van Bommel al een opvolger klaar."

'Peter Bosz geschikte kandidaat Feyenoord'

Feyenoord heeft volgens hem een dilemma betreffende Giovanni van Bronckhorst. "Het lastige is dat je na drie jaar nog steeds niet weet hoe goed hij eigenlijk is als trainer. Nog een seizoen met hem doorgaan is wel een gok. Misschien werkt een frisse blik in de staf, zoals AZ heeft gedaan met Arne Slot."

Schreuder vindt dat er na afloop van de competitie grondig geëvalueerd moet worden. "Zowel Van Bronckhorst als Feyenoord zal in de spiegel moeten kijken. De vraag is of hij dit elftal naar een hoger plan kan tillen. Zo niet, dan is Peter Bosz in mijn ogen de meest geschikte kandidaat."

STER Reclame