Jeroen Schutijser, NOS
NOS NieuwsAangepast

Bijna miljoen mensen wisselden vorig jaar van beroep

Steeds meer mensen wisselen van beroep. Vorig jaar kozen 937.000 mensen tussen de 15 en 75 jaar voor iets anders. Zo switchten mensen van leraar naar verpleegkundige, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bijna een derde van de beroepswisselaars is jonger dan 25 jaar. Daardoor gaat het deels ook om mensen die van bijbaan wisselden. Bij mensen ouder dan 25 kozen hogeropgeleiden vaker voor iets anders dan lageropgeleiden.

Twee derde van de wisselaars pakte een heel ander vak op. Van hen werkten negen op de tien mensen in de dienstverlening. Binnen de zorg wisselden mensen relatief vaak van baan, bijvoorbeeld van verpleegkundige naar gespecialiseerd verpleegkundige.

Bankmedewerkers worden ijsverkopers

Rempco (47 jaar) en Karin du Mée (44) uit Heemstede werkten jarenlang bij een bank. Tal van reorganisaties wisten ze te overleven, maar op een bepaald moment zagen ze de bui wel hangen: het wordt tijd om wat anders te zoeken.

En daar hebben ze de nodige tijd voor genomen. Rempco: "We hadden kennissen die ook een ijssalon hadden. Die maakten ons erg enthousiast." Uiteindelijk kozen ze voor het ijs. Hun oude werkgever betaalde deels de omscholing, waaronder een opleiding in het Italiaanse Bologna.

De overstap: van het geld naar het ijs

En de conclusie is duidelijk: het is keihard werken in de ijszaak in Amstelveen, maar Rempco en Karin vinden het nieuwe bestaan geweldig: "Geweldig ja, zo'n product als ijs verkopen. We krijgen de hele dag complimenten. Bij de bank was dat toch anders", zegt Rempco.

Karin moet er vreselijk om lachen als ze terugdenkt aan die laatste periode bij de bank: "We hadden een budget voor omscholing. Op een bepaald moment zeg ik tegen mijn manager: 'Ik zou graag een opleiding tot ijsbereider willen doen'. Nou, hij keek me aan of ik gek was geworden. Nou niet dus, het is helemaal goed gekomen met me. En met ons."

Jeroen Schutijser, NOS
Björn Herwig: van kok tot medewerker van de frontoffice

Van keuken naar frontoffice

Björn Herwig (23 jaar) uit Veghel stond jaren in de keuken, in een restaurant op de Markt in Uden. "Het was hard werken daar. Op zich is daar niks tegen, maar het was toch niet wat ik zocht. Het werk dat ik nu doe, daar heb ik voor gestudeerd. Ik werk op de frontoffice in een hotel van de Efteling, zeg maar op de receptie van het hotel. Ik ontvang de gasten."

Björn vindt het een "onwijs gave baan". "De verschillen tussen een dorpsrestaurant en een megabedrijf hier in Kaatsheuvel - met 3000 medewerkers - is ongelooflijk groot."

Hij raadt mensen aan om hun hart te volgen. "Als je iets anders wilt doen, doe het. Ook al lukt het niet helemaal, je leert er toch ontzettend veel van. Dan is het een goede les."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl