Na het sluiten van de stembureaus worden in het stadhuis de stembiljetten met de hand geteld.
NOS NieuwsAangepast

Ollongren en RTL Nieuws oneens over veiligheid verkiezingen

De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen kan veilig tot stand komen, zegt minister Ollongren van Binnenlandse Zaken. Ze reageerde op berichtgeving van RTL Nieuws, dat zegt dat minister Ollongren veiligheidsmaatregelen heeft teruggedraaid.

Haar voorganger Plasterk bepaalde vorig jaar dat niet alleen alle stemmen eerst handmatig moesten worden geteld op de stembureaus, maar dat daarna op het gemeentehuis de uitslagen van de stembureaus ook nog eens handmatig bij elkaar moesten worden opgeteld. Plasterk besloot dat omdat de software voor het optellen van de uitslagen niet veilig genoeg zou zijn.

Volgens RTL heeft Ollongren nu besloten dat de handmatige optelling op het gemeentehuis niet meer nodig is, omdat de telsoftware verbeterd is. Maar experts zeggen tegen RTL dat deze software nog steeds te hacken is.

Betrouwbaar

Ollongren herkent zich niet in de kritiek. In Nieuwsuur zei ze dat we in Nederland met het rode potlood stemmen, dat de stemmen daarna met de hand worden geteld, dat de uitslagen op de stembureaus op papier worden vastgelegd en dat er daarna een computer aan te pas komt om de uitslagen op te tellen.

Ze erkent dat de computers waarmee dat optellen gebeurt, te hacken zijn. Maar zelfs als dat zou gebeuren, kan de juistheid van de uitslag worden vastgesteld. "Alles is transparant. Na afloop is het altijd controleerbaar."

Fouten

De kiesraad voegt eraan toe dat de ervaringen met handmatig tellen "niet onverdeeld gunstig" zijn: er worden op die manier veel fouten gemaakt.

Volgens de kiesraad blijft handmatig tellen de basis en is het programma OSV zo gemaakt dat de uitslagen van de stembureaus tweemaal op het hoofdstembureau moeten worden ingevoerd. Bovendien mag de computer met de telsoftware op de verkiezingsavond niet op het internet aangesloten zijn.

Deskundigen van RTL zeggen dat dat geen garantie is dat er niet gehackt wordt. Dat kan namelijk ook in de aanloop naar de verkiezingen, zeggen zij. Maar Ollongren vindt dus dat ook dat ondervangen kan worden.

Kamervragen

CDA-Kamerlid Van der Molen en D66-Kamerlid Verhoeven willen nog deze week opheldering van Ollongren. "We hadden al veel verder moeten zijn met betere software. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun uitgebrachte stem ook veilig is", schrijft Van der Molen in een tweet.

"We willen weten of de verkiezingen veilig zijn en de minister moet laten weten dat het goed geregeld is", aldus Verhoeven. Hij wil dat Ollongren de zorgen van ICT-deskundigen serieus neemt en met een serieuze reactie komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl