De politie onderzoekt het huis van Gloesjkov AFP

In zijn huis in het zuidwesten van Londen is gisteravond de Russische balling en zakenman Nikolai Gloesjkov dood gevonden. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend.

De zaak wordt onderzocht door de anti-terreureenheid van de Britse politie. Volgens de politie gebeurt dat uit voorzorg, "gezien de banden die de man zou hebben gehad". De politie zegt dat er geen reden is om een verband te veronderstellen met de vergiftiging van de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter Julia.

De 68-jarige Gloesjkov was bevriend met de Russische oligarch Boris Berezovski, een tegenstander van president Poetin die in 2013 op zijn Engelse landgoed dood werd gevonden met een strop om zijn nek. De Britse politie ging uit van zelfmoord, maar Gloesjkov en anderen waren ervan overtuigd dat Berezovski was vermoord en dat Rusland erachter zat.

Fraude en witwassen

Gloesjkov werd in 1999 in Rusland veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens fraude en witwassen. Na vijf jaar in de gevangenis kwam hij in 2004 vrij. De laatste jaren leefde hij in Groot-Brittannië. waar hij politiek asiel gekregen had.

In 2011 getuigde hij voor de Britse rechter in een zaak die Berezovski had aangespannen tegen Chelsea-eigenaar Abramovitsj, die goed bevriend is met Poetin.

Vorig jaar werd Gloesjkov bij verstek in Rusland tot acht jaar gevangenisstraf veroordeeld voor miljoenendiefstal van het Russische oliebedrijf Sibneft.

Skripal

De dood van Gloesjkov komt op een moment dat de spanning over de vergiftiging van ex-dubbelspion Skripal en zijn dochter hoog oploopt. De Britse premier May zei gisteren dat ze zijn vergiftigd met een zenuwgas van het Russische leger en dat ze het als een aanval op Groot-Brittannië beschouwt.

De Russische ambassadeur in Londen moet voor morgen aan bevredigende uitleg geven, anders volgen er maatregelen.

STER reclame