EPA

Colombia moet hulp krijgen van de internationale gemeenschap om de meer dan 1 miljoen vluchtelingen uit Venezuela van voedsel te voorzien. Dat zegt directeur David Beasley van het Wereldvoedselprogramma van de VN. Volgens hem voltrekt zich in Venezuela een humanitaire ramp.

Beasley deed de oproep tijdens een bezoek aan de Colombiaanse grensstad Cucuta. Hij zegt hartverscheurende verhalen te hebben gehoord van Venezolaanse ouders van wie de kinderen zijn omgekomen door honger en een tekort aan medicijnen. "Een moeder zei dat tien van haar kinderen binnen een week stierven toen ze in het ziekenhuis lag", schrijft Beasley op Twitter.

Volgens de VN-bestuurder steken dagelijks tienduizenden mensen de grens over op zoek naar eten. "Dit kan de regio destabiliseren. We moeten Colombia steunen bij de hulp aan onschuldige mensen. NU!"

Tegen persbureau AP zegt Beasley dat hij met Colombia aan een plan wil werken om voedsel te leveren voor de vluchtelingen. Hij heeft de Verenigde Staten en andere landen om hulp gevraagd.

Venezuela verkeert in een diepe economische crisis, met enorme inflatie en grote voedseltekorten. President Maduro noemde humanitaire hulp eerder een poging om zijn bewind te ontregelen.

STER reclame