Jelle van Gorkom ANP

Jelle van Gorkom heeft het ziekenhuis in Nijmegen verlaten. Hij is verhuisd naar een revalidatiecentrum in Arnhem. Volgens wielerbond KNWU toont de BMX'er duidelijk progressie.

Van Gorkom eet inmiddels zelfstandig, heeft zijn eerste stappen gezet en zijn spraak is verbeterd, zegt de KNWU in een verklaring. Wel wacht hem nog een lange revalidatieperiode van minimaal tien maanden. Het is niet duidelijk of hij volledig zal herstellen.

"Het is fijn te zien dat er positieve ontwikkelingen zijn in het herstel", zegt Bas de Bever, bondscoach van de BMX'ers. "Ik zit bijna elke dag aan zijn bed en zie de vechter en topsporter in Jelle. We hopen dat deze lijn zich voortzet."

Gematigd positief

Ook Jochem Schellens houdt de ontwikkelingen nauw in de gaten. Hij is de directeur van Papendal, de plaats waar Van Gorkom hard ten val kwam.

"Jelle, zijn familie en overige betrokkenen zijn gematigd positief over de stappen die hij zet. Wij bewonderen zijn vastberadenheid en de wijze waarop hij werkt aan zijn herstel."

Wat ging er mis bij Jelle van Gorkom?

In coma na val

De 27-jarige Van Gorkom kwam begin januari zwaar ten val tijdens een training op Papendal en liep daarbij beschadigingen aan milt, lever en nieren, gebroken ribben, een scheurtje in de schedel en een breuk in het gezicht op.

De winnaar van zilver tijdens de Olympische Spelen van Rio de Janeiro lag twee weken in coma.

STER reclame